Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture

Architects: Peterssen / Keller Architecture
Project: Sheridan Residence
Project Team: Andrew Edwins, Lars Peterssen, Gabriel Keller, Ted Martin, Jason Briles
Location: Minneapolis, Minnesota, United States
Area: 4,200 sq. feet
Photography: Karen Melvin

Modern design is often framed as a process of distilling architecture down to its very essence, and creating a form directly responsive to the occupant’s functional needs. The design of the Sheridan Residence looks to capture just this attitude, with a purity of form and intent inherent in its simplicity.

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 1

Two forms defined by their materiality overlap to envelop and define the site. The L-shaped plan creates an urban and private oasis at the rear of the home, while the modern front porch brings a welcoming recognition of the neighborhood.

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 2

Main-level public spaces are spread the breadth of the site and are clad in dark metal. With floor-to-ceiling windows on the east and west, these spaces provide ample views to both the front and the back of the house. Private spaces are placed atop the lower form, rendered in cedar and cantilevered with hidden steel beams to create a front porch.

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 3

White stucco along the north edge of the lot clads the garage. In addition to maximizing the outdoor space and reducing hardcover, the design creates a strong connection between the exterior and the interior of the home.

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 5

Inside, the interiors reflect the refinement and materials of the exterior architecture. The floor plan is open, yet each space is defined with its own sense of place. At the intersection of the main level and upper level masses, a two-story dining room with second-level, south-facing windows allows abundant natural light deep into the home. A wood, steel, and glass open stair adds a unique piece of art to this dramatic, double-height space. The streamlined kitchen is both connected to everything without being open to everything. Dramatic floor-to-ceiling windows fill the home with natural light and views of the four seasons.

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 12

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 7

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 8

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 9

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 11

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 6

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 12

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 13

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 14

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 15

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 4

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 16

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture 17

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Factory 30 Cafe Makes a Bold Statement of Rustic-Industrial Style

Tucked away in an unassuming industrial area of Mount Austin Johor Bahru, JWC The Factory 30 Cafe appears as an inviting red building, unmistakably the most eye-catching landmark in the mundane district. With the bold statement of rustic-industrial style complemented with great ceiling height

Deepwater House / Tobias Partners

On a spectacular site, Deepwater House celebrates its iconic location and the remarkable narrative of a fruitful marriage. Commissioned by a well-travelled couple in...

Gitarren House Renovated by Bijl Architecture in Sydney

Perched on a steep block with majestic harbour views, the clarity of the original Interwar cottage interiors had been muddled by decades of ad hoc alterations. Our brief was to rethink and rearticulate the flow of the whole home with its more substantial ground floor level and a renewed lower ground floor level music room and cellar cut into the incline of the steep site.