Bank Barn: Wood-Clad House by Birdseye Design

Bank Barn: Wood-Clad House by Birdseye Design

Project: Bank Barn
Architects: Birdseye Design
Landscape: Wagner Hodgson Landscape Architecture
Environmental Design: Atelier Ten
Builder: Birdseye
Location: Vermont, United States
Year: 2019
Area: Area: 4566 ft2
Photo Credits: Jim Westphalen Photography

Located on a hillside meadow in rural Vermont, Bank Barn is a new residence conceptually inspired by the eponymous regional farm structures built into the banks of hills. At Bank Barn, a weathered cedar gable form is situated atop two 160’ linear concrete retaining walls. Utilizing the sloping topography, the support spaces and garage entrance are concealed below grade to create an extended plinth for the floor above. The main floor features an open living arrangement in a minimalist palette of exposed steel, plaster, concrete and curtainwall with expansive and uninterrupted views beyond. The concrete walls extend the living space outside with decks, green roof, hot tub and fire pit. Inside, a central freestanding steel staircase provides a sculptural pathway to the ensuite bedrooms above.

Bank Barn: Wood-Clad House by Birdseye Design

Bank Barn required intensive energy consultation and modeling as a central element of the design process. Early in the design process the house was modeled to assess the design in terms of energy efficiency, thermal comfort and visual comfort. This modelling determined the exterior envelope features and performance requirements, including thermally separated r-40 walls and an r-60 roof, closed-cell polyurethane foam cavities, target air-tightness of 0.6 ACH @50 pascals and a high performance, triple glazed curtainwall with a specified 0.15 u-value.

Bank Barn: Wood-Clad House by Birdseye Design

As the design developed the residence was additionally analyzed to help determine the mechanical system design and specifications, both from an annual energy usage perspective and from a life-cycle cost analysis. The final design, an electricity-based energy system with geothermal heating and cooling through water-to-water and water-to-air systems as well as heat recovery ventilators, was peer reviewed to confirm equipment sizing and performance. The project was designed to be a net-zero residence pending a future 18 kw solar array.

Bank Barn: Wood-Clad House by Birdseye Design

lower level

Bank Barn: Wood-Clad House by Birdseye Design

living room, Wood-Clad House by Birdseye Design

kitchen, Wood-Clad House by Birdseye Design

Bank Barn: Wood-Clad House by Birdseye Design

main level

Bank Barn: Wood-Clad House by Birdseye Design

staircase, Wood-Clad House by Birdseye Design

upper level

bedroom, Wood-Clad House by Birdseye Design

Bank Barn: Wood-Clad House by Birdseye Design

plan

Bank Barn: Wood-Clad House by Birdseye Design

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Living Levels Residence by Oza Sabbeth Architects

This 4,500 Square Feet house was designed and built for a family of four. It is situated at the intersection of two large farm fields and a small naturally occurring basin in Sagaponack, New York. The farms result in large watersheds. Coupled with the Basin, the site becomes quite topographically challenging.
Fresh and Dynamic Workspace for Barrows Advertising in SoHo, New York City 8

Fresh and Dynamic Workspace for Barrows Advertising in SoHo, New York City

After reconnecting with childhood friend Karen Barrows, wife of Barrows Advertising chairman Richard Barrows, Ghislaine Viñas Interior Design began designing their NYC office. The concept for the advertising company was to merge its South African roots with its gritty and soulful Soho neighborhood vibe to create a fresh and dynamic workspace.

Valencia Penthouse: Naturalness, Neutrality and Brightness

Valencia penthouse is an interior design project completed by designer Josep Ruà. Located in Valencia, Spain, the apartment has an area of 70 square meters. The...
Waterfront Property Renovation in Vancouver by Evoke International Design

Waterfront Property Renovation by Evoke International Design

This project was a major renovation to a 200 square metre waterfront property originally built in 1965. The main concept was to open up the entire upper level to create a seamless flow from front to back of the space
Urban Cocoon: Complete Renovation of a 27 sqm Single Room Duplex in Paris 1

Urban Cocoon: Complete Renovation of a 27 sqm Single Room Duplex in Paris

The " Urban Cocoon " duplex is situated in a 2 storey townhouse building on Charonne street next to Bastille. The street was part of a former Charonne village where handcrafting and wood crafting where the dominating activities beside being a vast territory dedicated to cultivation of vineyards and wine making.

More Articles Like This