Residential ArchitectureHousesLittle Big House / Robert Maschke Architects

Little Big House / Robert Maschke Architects

Little Big House

Located in Cleveland, Ohio, USA, in a small Italian neighborhood, the Little Big House was designed by Robert Maschke Architects in 2016.

The architecture emerges from the reconciliation of inherent contradictions embedded within the site and program. The client desired an urban presence, while also creating private exterior space secluded from the surrounding context. The couple asked for flexibility to “split” the property into independent homes in the future. In response to these constraints, the massing of the house became parsed into two distinct volumes, pushed to the extreme boundaries of the site, connected by a covered bridge. This organization creates a communal courtyard from the residual space between the volumes.

Little Big House 1

A monumental stair connects the various programmatic elements. The stairwell folds upon itself overlapping and separating, creating a visual connection between levels. The movement of the stair is evident on the metal surface of the exterior envelope, a folded logic that unites the parts into a cohesive whole.

Little Big House 2

The Little BIG house is located in Cleveland, Ohio’s historic Little Italy neighborhood, known for its rich culture and artisanal background. The husband and wife client, both industrial designers, commissioned the project to create a studio for their work and a home to raise a growing family.

Little Big House 5

The residence is located on a dense and constrained urban street away from the idyllic neighborhood center. The site is narrow and bound by three “shot gun” homes to the North, a retaining wall to the East, and a multi story condominium to the South. A former open framed steel warehouse, now used as a covered surface parking structure, is to the west, obstructing views from the site. The imposition of these structures help to inform the design approach.

Little Big House 6

The material palette is simple and elegant. The exterior facade is black stucco concrete in concert with a color matched metal folding wall and roof. Patterned corten panels provide privacy from the street and the adjacent properties through their use as entry gate and perimeter fencing.

Little Big House 7

The interior is composed of hard troweled concrete floors with white walls, floor to ceiling book matched and sequenced marble slabs in the bathrooms, and richly colored bamboo for the architectural millwork and stairs. Additionally, the monumental stairwell is veiled in white perforated steel panels. This textured strategy is implemented on select glazing units through etching. These patterns were developed through a series of photo manipulations of light passing through a bamboo forest. A transposition inspired by the materiality of the millwork and stairs.

Architect: Robert Maschke Architects
Project: Little Big House
Project Team: Robert Maschke, FAIA; Marc Manack, AIA; Matt Lindsay, Associate AIA
Building Area: 5,475 sf
Location: Cleveland, Ohio, US
Photographs: Brad Feinknopf

Little Big House 7

Little Big House 3

Little Big House 4

Little Big House 9

Little Big House 10

Little Big House 11

Little Big House 12

Little Big House 13

Little Big House 14

Little Big House 15

Little Big House 16

Little Big House 16

Little Big House 17

Thank you for reading this article!

GW Apartment in Porto Alegre / Ambidestro Arquitetura

Designer: Ambidestro Arquitetura Project: GW apartment Location: Porto Alegre, Brazil Photography: André Nery Text by Ambidestro Arquitetura The GW apartment is the first home of a young couple that...

Aloft boutique hotel has a bold and elegant new identity in China

Hong Kong-based Spatial Concept has designed the new Aloft boutique hotel recently opened in Dongguan, China. Located in the Songhu lake resort area and designed...

Bright Wood Collection: Fascinating Collection of Tables, Seats and Lamps

The Italian designer, Giancarlo Zema, has realized for Luxyde a fascinating collection of tables, seats and lamps that illuminate during the night, creating an...

Xapo Bank Headquarters – A Physical Space for a Digital Bank

The offices of XAPO HQ are clustered around the patio, partitioned by glass screens for transparency and fluidity.

Hibou House: A Traditional 1950s House Has Been Updated for a Modern Lifestyle

Hibou House was designed for a young family that values connection – both with one another and with their friends and neighbours. The renovation thoughtfully updates an existing traditional 1950’s house for a more modern lifestyle – one that feels relaxed and comfortable yet easily adapted for entertaining.

Related Articles