Bellarine Hillside House by Freehand Projects

Bellarine Hillside House by Freehand Projects

Project: Bellarine Hillside House
Architects: Freehand Projects
Project Location: Bellarine Peninsula, Victoria
Completion Year: 2019
Builder: Construction 32
Structural Engineer: Felicetti Pty Ltd
Joiner: Scott Grayson
Windows: Pickering Joinery Pickering Joinery
Landscape Design: Tim Nicholas Landscape Architecture
Planting: Kerryn Godfrey
Furniture sourced from: Relm Furniture
Photographer: Steph McGlenchy
Courtesy of Freehand Projects

Located on the beautiful Bellarine Peninsula in Victoria, the Bellarine Hillside House by Freehand Projects is designed to engage with its natural Australian bush environment to create a sense of sheltered prospect.

Bellarine Hillside House by Freehand Projects

 

Designed to feature the site’s endangered yellow box eucalyptus trees, the house’s distinctive form mimics the slope of the land. Strong westerly breezes are directed up and over the facade, creating a calm, protected zone on its leeward-side.
The house’s primary form is created by a series of exposed timber frames in a bold expression of structure. It is partly inspired by ‘Taliesin West’, the house and studio built in Scottsdale Arizona by Frank Lloyd Wright in 1937.

Bellarine Hillside House by Freehand Projects
The Bellarine Hillside House is sited within a remnant stand of ancient Yellow Box gums overlooking Lake Connewarre. The late afternoon sun filters through the foliage, creating ever-changing patterns in the interior.

A Goal To Entwine Lifestyle With Nature And Community
Freehand Projects is known for creating thoughtful, relaxed architecture that sustainably integrates with the world around it.
With the natural landscape as their design starting point, Principal Architects Michael and Tamara Bell aim to integrate the environment and the public realm to create beautiful, life-enhancing spaces.
Tamara Bell says “At Freehand Projects, we always set out to create and mould spaces and materials in ways that open up new possibilities and improve the quality of life for our clients and the public.”

interiors, large windows, Freehand Projects
The window seat projects out over the landscape at tree canopy level, and is a perfect spot to curl up by the @cheminees_philippe_australia fireplace and enjoy the incredible sunset over Lake Connewarre.

“Our backyard is the Bellarine Peninsula, and it certainly influences our work. We constantly draw on our coastal lifestyle, and we’re inspired by the simplicity of casual modernism. Our designs often reference 1970’s design characteristics, while creating a relaxed, coastal feel.

Bellarine Hillside House by Freehand Projects

A Challenging Landscape
The site of the Bellarine Hillside House is a target for strong westerly breezes, and the natural steep slope created challenges. It was also important to protect and incorporate the endangered yellow box eucalypts into the design.
The form of the house follows the slope of the land, encouraging the strong winds to blow up and over the house and provide a protected space where the northern sun can be enjoyed. The lower floor was created by partially digging into the slope to ground the house and ensure a secure foundation for the main level.

Bellarine Hillside House by Freehand Projects

The natural landscape inspired the selection of exterior materials to complement the trees’ continuously changing ochres, greens and pearlescent soft grey bark.
Laminated timber frames, ironbark cladding and steel framed glass symbiotically connect with the coastal environment to create a calm and harmonious composition.

Bellarine Hillside House by Freehand Projects

Inside The Arizonian-Inspired Home
Inspired by Taliesin West, the two storey house was built to be both future-proof and contemporary for a retired couple. The entrance to the Bellarine Hillside House is located on the high side of the slope, nestled under the eucalypt canopy where the main living areas, kitchen, study, bathroom and master bedroom all intertwine. While the house mainly operates on the top level, a step downstairs reveals a cellar, spare bedrooms and a storeroom to be explored.

Bellarine Hillside House by Freehand Projects

An open living area with luxurious ceiling-high windows draws natural light into the space and opens up to the patio on the north side. Large concrete stadium-like steps form an edge to the lower western lawn and encourage family gatherings under incredible Lake Connewarre sunset views. The northern patio is perfect for outdoor entertaining in the shaded afternoon sun.

breakfast bar, Freehand Projects
Living area and breakfast bar featuring ‘Crop’ stools from Relm Furniture. The house is lined with plywood to create a warm contrast to the off-white concrete masonry.

Lined with plywood to create a warm contrast to the off-white concrete masonry, the heart of the house interior includes a breakfast bar, sloped high ceilings and an incredible cast-iron double-sided wood heater connecting the living and dining areas. The Cheminees Philippe wood heater centre-piece has a raw and industrial look that creates a perfect contrast with it’s white-glazed brick base.

raw, industrial look, fireplace, Freehand Projects
The raw, industrial look of the fireplace makes a beautiful contrast with the white-glazed brick facings which form the fireplace plinth.

Freehand Projects addressed the difficulty of protecting endangered trees and working with a difficult steep slope by making them a feature of the design. What were once considered significant challenges for construction became a central part of the house, blending a bold expression of structure with comfortable living.

timber frames, Freehand Projects

large windows, Freehand Projects

Bellarine Hillside House by Freehand Projects

Must Read

Wolf Creek Cabin, Prentiss Balance Wickline Architects 16

Wolf Creek Cabin / Prentiss Balance Wickline Architects

Wolf Creek Cabin sits in a lightly-treed meadow, surrounded by foothills and mountains in Eastern Washington. It is designed as two interlocking “L” shapes: a covered patio is located at the intersection of one “L,” offering a protected place to sit while enjoying sweeping views of the valley