Urban Farmhouse by CTA Design Builders

Urban Farmhouse by CTA Design Builders

Project: Urban Farmhouse
Architect: CTA Design Builders
Builder: Seattle Wood Works
Location: Wallingford, Seattle, Washington
Photographer: Ed Sozinho
Courtesy of CTA Design Builders

This charming old urban farmhouse is home to a young couple with two rambunctious boys who love to garden, get dirty, pester their chickens and run around outside as much as possible. The house is located in a walkable urban village on a very tight and steep lot with challenging zoning restrictions. The owners were focused on building up for added square footage, and looking at the roof for much needed outdoor space. There’s also an amazing view overlooking Lake Union and downtown Seattle from way up high!

Urban Farmhouse by CTA Design Builders

They came to us wanting to remodel, add a full new second story addition to replace the existing cramped 1/2 story, and also, if possible, to add a third story bonus room with access to a large roof deck. After careful calculations around height limit regulations, we came up with an architectural design that met the challenge! We relocated the stairs so that they now become a 3-level light well between the main floor and spectacular roof deck, including a semi private family room on the new second floor, surrounded by the family’s bedrooms.  The main floor plan has been reorganized to allow for more open living, and with indoor/outdoor connection to small deck areas in side and rear yards.

kitchen, CTA Design Builders

The floor plans have been dramatically opened up to accommodate an active family lifestyle; the interiors are styled to impart a rural feel but with a definite fresh, contemporary vibe. Getting more light into the house on this tight lot was a big goal. Spacious window seats with big windows onto small side-yard gardens create a feeling of more space and connection to the outdoors. Where outdoor views look into neighboring homes, the windows feature frosted glass so the room is still filled with light, yet private.

dining room, CTA Design Builders The rooftop deck features artificial turf, which is now where the boys race around and burn off energy. The rooftop is also a great entertaining space, served by a wet bar in what we now call the “tower room”, reminiscent of western fire lookouts! Our owners love their neighborhood, the density, the convenience of living so close to Lake Union, and especially how they now have all this new outside space – up on the roof!

Urban Farmhouse by CTA Design Builders

Urban Farmhouse by CTA Design Builders

Urban Farmhouse by CTA Design Builders

bathroom, CTA Design Builders

Urban Farmhouse by CTA Design Builders

Grand View Residence by Hsu McCullough

The Grand View Residence was designed as a retreat with the layout considering the location of two existing, significant mature trees at the front yard

The Addition of a Garden Studio and Refurbishment of a Two-Storey Late Victorian House

The addition of a garden studio in the back garden and refurbishment of a two-storey, mid terraced, late Victorian house in Walthamstow for a couple and now their two baby twin daughters too.

Broombank House by SOUP Architects

The Broombank House is set into the banks of the sloped site and accessed via a single-track lane that arrives into a sunken entrance courtyard, offering glimpses of the views beyond. The brief from our client was to create a relaxed contemporary house within a reconsidered, ‘natural’ landscape that blurred the site boundaries to its neighbours and adjoining marshland.

Arctic TreeHouse Hotel / Studio Puisto Architects

The Arctic TreeHouse Hotel project started with a concept design made in close cooperation with the client. The inspiration for the accommodation concept — set on a steep natural slope — came from Nordic nature and culture as well as the magical world of SantaPark.

This Modern Bohemian Home Offer Clean-Lined Sophistication and a Fresh Feel

Just south of San Francisco, this modern bohemian home endured a complete transformation with its most extreme conversions redefining the entry to the house as well as adding a level of uniformity to the exterior façade.

Related Articles