Big Barn, California – A Retreat from Urban Lifestyle

- Advertisement -

Big Barn - A Retreat from Urban Lifestyle

Project: Big Barn
Architecture : Faulkner Architects
Team: Greg Faulkner, Darrell Linscott, Christian Carpenter, Jenna Shropshire, Richard Szitar / Faulkner Architects
Contractor: Redhorse Constructors
Interior designer: Ken Fulk
Landscape: Michael Boucher Landscape Architecture
Construction Project Manager: Walker Construction Management
Location: Glen Ellen, California
Year: 2019
Photo Credits: Joe Fletcher Photography

A San Francisco family of four asked us to create a retreat from their urban lifestyle, reusing the footprint of an existing 1950s ranch house in Glen Ellen, California, while building in a consistent way with the area’s rolling hills and agricultural structures.

Big Barn - A Retreat from Urban Lifestyle

Glen Ellen has many barn-like houses that confusingly mash up two design vocabularies, pasting residential-style overhangs and fenestration on barn forms in a kitschy blend. In contrast, this 3,900-square-foot house, dubbed the “Big Barn,” draws authentic inspiration from the site’s existing Tack Barn, which we had previously renovated into a bunk house. A simple, rectangular, two-story form emerged with an asymmetrical gabled roof. The shorter side of the roof faces the southwest sun and reduces heat gain to the structure. Fenestration is limited to this exposure as well and is organized as thin, full-height ventilation shutters that reference traditional barn building.

Big Barn - A Retreat from Urban Lifestyle

The entry, a larger version of the vertical slit elements, is recessed for shading. The fireplace and chimney, foreign to the barn typology, are displaced from the structure with glazed joints. The east side is more open to the view and morning sun.

Big Barn - A Retreat from Urban Lifestyle

A continuous, building-sized assembly of steel sash glazing includes large sliding doors that pocket into the adjacent wall and open the kitchen to the rear terrace. The upper zone of the main space is void of windows and is reminiscent of the empty, shell-like spaces of barns. A large vertical wood shutter located on the southeast gable end is aligned axially with an internal access through the plan on both levels. When open at both ends, prevailing breezes flow through the mass, cooling it naturally.

Big Barn - A Retreat from Urban Lifestyle

In order to leave the hillside intact and avoid grading, the form is excavated into the site uphill and cantilevered over it downhill. A steel-grated bridge connects the upper sleeping level with the hillside and tack barn above. A minimal material palette of reclaimed redwood, corrugated Corten steel, and black steel sash windows, combined with integral gutters and a lack of overhangs, furthers the minimal feeling of the construction. Inside, the singular materiality is continued via California Oak for floors, walls, and ceilings.

Faulkner Architects, A Retreat from Urban Lifestyle

Radiantly heated floors and minimal cooling provided only at sleeping areas, coupled with enhanced glazing, insulation, and mechanical system efficiencies, mitigate energy use.

Faulkner Architects, A Retreat from Urban Lifestyle

Big Barn - A Retreat from Urban Lifestyle

interior design - A Retreat from Urban Lifestyle

Big Barn - A Retreat from Urban Lifestyle

Faulkner Architects, A Retreat from Urban Lifestyle

Big Barn - A Retreat from Urban Lifestyle

 A Retreat from Urban Lifestyle

- Advertisement -

Studio Loft Apartment in Downtown Budapest

'Studio Loft Apartment' is a delicate flat in downtown Budapest, Hungary, designed by Gaspar Bonta Studio. Originally a studio of a well-known hungarian painter,...

Bower House – Low Maintenance Retreat by Inspace

Shoreham is a slow paced kind of place. Nestled beside Westernport Bay 80km south of Melbourne, this former timber port is now a quiet...

Central Otago House by Sumich Chaplin Architects

Central Otago House is a traditional mountain refuge designed by New Zealand studio Sumich Chaplin Architects. Description by Sumich Chaplin Architects: This mountain house is...

The Sile House in the Beach Town of Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

The Sile House is part of a nine single-family residences in the beach town of Jesolo Lido, Italy, and it’s built adjacent to the JMA-designed Jesolo Lido Pool Villa. This two-patios house has been developed to allow a strong relationship between inside spaces and outdoor areas

An Old Fisherman’s Cottage Converted into a Comfortable Vacation Spot

The clients bought a south-facing derelict fisherman’s cottage overlooking Patterson inlet and Ulva island that they wanted to transform into a cosy vacation spot where they could entertain guests.

Modern Architecture with a Strong Connection to Nature: Hog Pen Creek Residence

Projected by Lake Flato Architects company and built on a land located at the confluence between Hong Pen Creek with Lake Austin, The Hog...

Ha Long Villa, Vietnam / Vo Trong Nghia Architects

Vietnam has an abundance of nature and townscapes that are registered as World Heritage Sites. Economic growth due to the increase in tourism has raised the standard of living but has also given way to reckless development by clearing away nature.

Rua da Boavista House / Pedro Ferreira Architeture Studio

The Rua da Boavista House project had as objective the conversion of the nineteenth century buildings into 10 apartments, keeping the entire structure and...

Yarrbat House, Melbourne / K2LD Architects

The brief for Yarrbat house also had the requirement that it be a multi-generational home with the ability for it to provide independent and shared accommodation for the family and their grandparents together.

Linden Street Apartments by Stephen Phillips Architects

The Linden Street Duplex in San Francisco’s changing Hayes Valley neighborhood is a ground-up building project fully completed through in-house labor by Webb Construction in 2015.

Mountain Shelter on the Highest Peak in Slovenia

OFIS Architects and AKT II in collaboration with students at Harvard University Graduate School of Design, designed this mountain shelter to meet the challenges...