BlackCliff House by McLeod Bovell

BlackCliff House by McLeod Bovell

Project: BlackCliff House
Architets: McLeod Bovell
Project Team: Matt Mcleod, Lisa Bovell & Sandy Wang
Builder: Artwork Homes
Location: West Vancouver, Canada
Area: 10,725 ft2
Completed 2019
Photo Credits: Ema Peter
Text by McLeod Bovell

The BlackCliff House is situated on Canada’s west coast, perched on a granite rock rising 40 meters above the shoreline below. This location is a geographical “half-way” point for a dispersed family who are intermittently working and living on multiple continents. The home accommodates diverse living arrangements while connecting to the site’s abundant natural character. It is an expression of the client’s desire to create a gathering place for current and future generations while still being able to accommodate a smaller family unit.

BlackCliff House by McLeod Bovell

The BlackCliff house takes its cues from distinct and divergent topographical features: views and light to the southwest and the extreme contours that drop to the Salish Sea to the west. The house pivots around these two axes resulting in a shifting spatial geometry at the intersection of the main and upper floors which appears as a void in the middle of the site.

BlackCliff House by McLeod Bovell

Organizationally, the upper floor supports intimacy for a small family sleeping within a tight core while still being able to accommodate larger family units in outer lying “wings”. These two areas of the building are separated but connected externally by a shared outdoor terrace. A circulation spine that runs parallel to this void is located in the centre of the house to take advantage of the balanced light and vertical views that are made possible by the sectional cut.

BlackCliff House by McLeod Bovell

The main floor living spaces are connected at the ground floor by outdoor and auxiliary spaces arranged along this cut. These spaces include a painting room floating above a reflecting pond at the entrance foyer on one end, and a bamboo courtyard off the family room, office and a tea room at the other end of the circulation spine. The courtyards allow for a deeply stacked program to get light and air without impairing either view or natural light.

BlackCliff House by McLeod Bovell

The spatial experience of the house is both familiar and slightly disorienting- a result of the efforts to balance the relationship between the regular orientation of the steeply sloping ground and the off-axis orientation of the light and views to create essential and intimate spaces at the core which have a strong connection to the outdoor environment.

BlackCliff House by McLeod Bovell

living room, McLeod Bovell

kitchen, McLeod Bovell

bedroom, McLeod Bovell

BlackCliff House by McLeod Bovell

entrance, McLeod Bovell

living area, terrace, McLeod Bovell

terrace, pool, McLeod Bovell

BlackCliff House by McLeod Bovell

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.