Repository House by Jun Igarashi Architects / Japan

Repository House by Jun Igarashi Architects

Repository House is a private residence located in north Japan, Asahikawa, Hokkaido. The house was designed by Jun Igarashi Architects. The site is located on the huge countryside outskirts of Asahikawa and the house is in relationship with this landscape.

Project description: Asahikawa, summer is more than 30 degrees, and winter become -30 degrees. Here is the region that is very big difference in the temperature. So this house have only small openings and insulation performance up. A buffer zone makes a moderate relationship with the outside world. The exterior walls use pine from Hokkaido, and also structure timbers uses from a local material. I took the wooden structure because of good thermal conductivity.

Repository House by Jun Igarashi Architects 1

Plan is surrounded by two halls (living dining/master bedroom) and washing room, which form a buffer zone. Washing room has top light and it introduces the light into the entire house. Also, it makes a diffuse light curtain.

Repository House by Jun Igarashi Architects 2

By creating a buffer zone the thermal environment is improved, and also can connect the human psychology with the surrounding environment.

Repository House by Jun Igarashi Architects 3

Natural environment is a great presence, but sometimes it sudden changes to a stern expression. This is the architecture designed to show the relationship between the natural environment and the indoor environment, that changes every day.

Architects: Jun Igarashi Architects
Project: Repository House
Location: Asahikawa, Hokkaido Prefecture, Japan
Area: 279.0 sqm
Photography: Daici Ano

Repository House by Jun Igarashi Architects 4

Repository House by Jun Igarashi Architects 4

Repository House by Jun Igarashi Architects 5

Repository House by Jun Igarashi Architects 6

Repository House by Jun Igarashi Architects 7

Repository House by Jun Igarashi Architects 8

Repository House by Jun Igarashi Architects 9

Repository House by Jun Igarashi Architects 11Repository House by Jun Igarashi Architects 10

Repository House by Jun Igarashi Architects 11

Repository House by Jun Igarashi Architects 12Repository House by Jun Igarashi Architects 13

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Objet Élevé – Solution to Save Space by Mieke Meijer

The Objet Élevé, and is made of oak and steel, being ordered for the designer's home. The lower half of the ladder is used as storage space and shelves, all being part of a desk.

Sunset Residence by McLeod Bovell Modern Houses

Located on a steep and technically challenging site in West Vancouver, the Sunset Residence is designed to capture immediate views of heavy marine traffic and the open sea to the west. The irregular shape of the sites boundaries align with the edge of the house and culminate in a substantial blinder which provided privacy from adjacent properties.

Sun Rain Room: Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse

The Sun Rain Room is a two-storey extension and restoration of a Grade-II Listed Georgian townhouse. The extension reframes the rear of the building by amplifying the characteristics found within its fabric. Designed and constructed by Tonkin Liu in collaboration with local craftspeople