Imposing Concrete House Showcasing a Volumetric Structure in Mexico

Imposing Concrete House Showcasing a Volumetric Structure in Mexico

Project: Imposing Concrete House Lomas
Architects: Oficio Taller
Location: San Pedro Garza García, Mexico
Authors: Marcela González Veloz
Area 1300.0 m2
Project Year 2017
Photography: Adrián Llaguno / Documentación Arquitectónica y The Raws

This imposing concrete house project concept is a stereotomic box of concrete. A stone element that sits on the mountain. The property, of pronounced topography and north orientation provides the ideal elevation to contemplate the city and the views to the mountains that surround it.

Imposing Concrete House Showcasing a Volumetric Structure in Mexico 1

The project is distributed in 4 levels. The form is the result of adapting to the site levels, exploring the routes and a series of excavations that become patios, terraces and balconies.

Imposing Concrete House Showcasing a Volumetric Structure in Mexico 2

From the street it is perceived as a contained volume, of a single level. Upon entering, everything is integrated by a raised roof that is access, auction and shelter for the main space of the project: the terrace.

Imposing Concrete House Showcasing a Volumetric Structure in Mexico 3

The roof protects the house from high temperatures and direct sunlight. It allows the air to circulate regulating the temperature inside the house. It gathers rainwater and distributes it through a system of gargoyles and canals that surround the house.

living room, Casa Lomas / Oficio Taller

Gaps in the deck allow the sun to pass to the courtyards during the winter. In the lower level is the oak patio that surrounded by the rooms and the library, the windows allow the vegetation to become part of the space.

dining room, Casa Lomas / Oficio Taller

The main staircase connects all the levels of the house giving lightness to the heaviness of the project materials. Made with steel and marble, seems to float between the concrete walls.

kitchen, Casa Lomas / Oficio Taller

The social area functions as an open space that lives both between the central patio and the terrace. Around the house there are other options of circulations, where the main elements are the aromatic gardens and the canals. The plasticity of the concrete allowed to explore its formal possibilities in each of the spaces.

staircase, Casa Lomas / Oficio Taller

bedroom, Casa Lomas / Oficio Taller

bathroom, Casa Lomas / Oficio Taller

staircase, Casa Lomas / Oficio Taller

Casa Lomas / Oficio Taller

fireplace, Casa Lomas / Oficio Taller

open house, Casa Lomas / Oficio Taller

Imposing Concrete House Showcasing a Volumetric Structure in Mexico 7

Imposing Concrete House Showcasing a Volumetric Structure in Mexico 6

Imposing Concrete House Showcasing a Volumetric Structure in Mexico 5

Imposing Concrete House Showcasing a Volumetric Structure in Mexico 2

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Wythe Townhouse in Brooklyn / Young Projects

The Wythe Townhouse involves the gut renovation of, and addition to, an existing townhouse on a corner lot in Williamsburg, Brooklyn, NY. The project...

Interior Refurbishment of an Apartment in Neuilly-sur-Seine, Paris

This project deals with the interior refurbishment of an apartment aiming to redefine its spaces according the new owners needs. The apartment has an area of 165 m2 and is located in Neuilly-sur-Seine, Paris.

Black and White Slow Living Student Apartment

Located nearby universities within Jakarta, Indonesia, the apartment targeted students within the area with the concept of the student center, with facilities that focus on student necessity.

Balmoral House in Mosman, Sydney / CHROFI

The Balmoral House is located within the lower north-shore suburb of Balmoral. The site presents many difficulties being wedged shaped, on the low side of the street, hemmed in by two substantial existing houses and with just half the land area of its neighbours.

Salt Spring House, Canada / Julian Carnrite Architect

This project was commissioned by a couple living in Vancouver who fell in love with Salt Spring Island (as many do) and decided to build their dream home on a beautiful high-bank waterfront lot overlooking views of Sansum Narrows and Vancouver Island beyond.

Sea View Apartments, Palermo / Puccio Collodoro Architetti

Sea View Apartments is an accommodation facility located within an imposing and modern building called "Ponte sul Mare" which houses residences, accommodation and business activities, located in the Politeama district, the heart of the city of Palermo.