Blanche Chalet by ACDF Architecture / Quebec

Blanche Chalet

The Blanche Chalet, whose name evokes the spirit of the vernacular houses of the region, is situated in La Malbaie’s area of the “Terrasses Cap à l’Aigle”. Its simple and pure architecture gently complements the landscape of Charlevoix in a modern fashion.

Perched on the podium, the upper two levels are clad in a white stained wood, which is reminiscent of lime plaster that was applied to the ancestral homes of the area. The wood is smooth or raw textured and, at times, creates an openwork siding,depending on the façade, bringing lightness and joy to the house.

Blanche Chalet 1

The four bedrooms of the Blanche Chalet are centrally located in order to maximize the panoramic views of the living spaces that are at the top level.

Blanche Chalet 2

The kitchen and dining room are characterized by large 360-degree fenestration, while the living space is housed in a floating overhang whose unique form is reminiscent of the structure of vernacular bridges. This raised volume allows for a direct experience of the enchanting sunsets of Cap à l’Aigle and the shimmering reflections of the estuary of the St. Lawrence within the comforts of the home.

Blanche Chalet 3

The social nature of the house, its openness to family, friendly, and sometimes professional exchanges are favoured by its composition that sensitively juxtaposes the spaces of common life and the private life (bedrooms).

Blanche Chalet 4

The abundant use of fenestration underlines a constant connection between the interior and nature, including the lake and the forest. The use of natural materials, such as stone, wood, and steel in pure and unique forms links the building to the context and invites contemplation.

Architects: ACDF Architecture
Project Team: Maxime-Alexis Frappier, Martin Champagne, Joan Renaud, Mathieu Tremblay, Olivia Daigneault
Project: Blanche Chalet
Location: La Malbaie, Quebec, Canada
Area: 397 sqm
Photography: Adrien Williams

Blanche Chalet 5

Blanche Chalet 6

Blanche Chalet 7

Blanche Chalet 8

Blanche Chalet 9

Blanche Chalet 10

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut

Inside, the new home features an open floor plan and a natural palette of steel, concrete and walnut. Spaces are connected by central elements such as a custom cast-in-place concrete fireplace, steel and walnut stair, and a 18’ basalt tile feature wall.

Preservation and Renewal of an Old Stone House in Israel

The Reflection House is a project completed in 2015 by Henkin Shavit Studio. This old stone house is located in the city of Safed,...

Modern Medical Office / Jeanne Schultz Design Studio

The project scope included a restoration of the interior of the building to its original use as a medical office through a series of sensitive architectural and design solutions for our client, a young up-and-coming plastic surgeon who specializes in facial feminization and surgeries for transgender clients.

Modern Australian Homestead: Ceres Gable House by Tecture

Ceres Gable House is located within a stud farm – a large and modern Australian homestead comprising of 3 family residences on its 700 acres.

Lasa Penthouse in Genoa / Gosplan

The Lasa penthouse was designed in 2016 by Gosplan, an architecture studio based in Genoa. The studio was founded in 2010 by Federico Bellegoni, Nicola Lunardi,...

BY Studios Apartments / Waataa Architects

Portuguese firm Waataa transformed a space that was previously used for commercial purposes into spacious studio apartments. Located in Lisboa, Portugal, BY Studios Apartments...