Flipped House by Atelier RZLBD

Flipped House by Atelier RZLBD

Architects: Atelier RZLBD
Project: Flipped House
Project team: Reza Aliabadi, Arman Azar
Location: Scarborough, Toronto, Ontario, Canada
Area: 2300 sqft / 215 m2
Year 2017
Photography: Borzu Talaie

The product of a gut renovation and second-storey addition to an existing brick bungalow on the south-west edge of the Knob-Hill Park in a residential neighbourhood in Eglinton East on the border between Toronto and Scarborough, Flipped House is a two-storey property designed for a developer looking to offer real estate buyers a modern, turnkey home in a neighbourhood dominated by more traditional architecture.

Flipped House by Atelier RZLBD 1

The project gets its name from its unconventional “flipped” layout. While a typical dwelling keeps all public-facing spaces confined to its main floor, with private areas like bedrooms sequestered upstairs, Flipped House instead adopts a configuration that divides its public and private zones on either side of a vertical plane. As a result, the home’s den, kitchen, dining, and living rooms are all located on its street-facing northeast side, while the house’s three bedrooms span both levels of the building’s more secluded southwestern end.

Flipped House by Atelier RZLBD 2

The home’s varying ceiling heights work to communicate this symbolic dividing line. The linked first-floor kitchen and dining room are double-height spaces, with the ceiling then dropping down to single-storey height as one enters the hallway moving towards the residence’s more intimate back bedrooms. Knotty cedar slats surround the linked kitchen and dining room, wrapping up the side walls and onto the ceiling above to create a sense of warmth and grandiosity — a feeling further heightened by the two skylights that top this atrium. Passing under this wooden ceiling feature is the second floor’s bridge corridor. Overlooking the double-height dining space to one side, and the kitchen to the other, this interesting architectural feature is used to emphasize the home’s secondary axis along its key circulation route. On the first floor, the base of this bridge is fitted with a long black light track that visually accentuates the linearity of the path it’s positioned along.

Flipped House by Atelier RZLBD 3

After crossing this bridge passageway in the upstairs addition, one arrives to a flexible family room. This carries on to a small wooden patio built atop the existing garage. At the bridge’s other end is an airy home office providing desk space for two. Moving southwest from here, the home again becomes increasingly private — one first enters the master bedroom, complete with a walk-in closet and his-and-hers skylights above the two nightstands, then turns a corner into the ensuite. A bathtub is given pride of place in the centre of the room positioned in front of a generous window, with the shower and water closet concealed in symmetrical niches at the room’s western end.

Flipped House by Atelier RZLBD 4

Throughout, the project uses geometric volumes to play with the boundaries between its various spaces. The home’s kitchen island, for instance, extends to become a landing for the adjacent staircase. As one continues to the staircase’s next flight, a small cutout in a partial-height partition offers a view northeast that aligns with the axis created by that landing and island. Elsewhere on the first floor, a small powder room is enclosed in a free-standing volume near the front entrance that helps to delineate the house’s mudroom from the adjacent den area — a transition further played up by a change in flooring materials from tile to oak.

Flipped House by Atelier RZLBD 5

In contrast to the home’s warm, light-soaked interiors, the property’s dark front elevation creates the impression of a strong, fortified abode. By maintaining the brick enclosure of its predecessor — now painted black — the house required no excavation, making it a more affordable and sustainable solution than a design that would have required significant demolition and starting new construction from scratch. With the exception of one large window installed in the pop-out volume that extends out from the living room, all of the main-floor and basement windows are carried over from the original structure.

Flipped House by Atelier RZLBD 6

Maintaining the original footprint of the structure it replaces also keeps Flipped House sensibly sized relative to its neighbours. A slatted screen on the second storey is installed to distort the scale of the property and ensure that the structure reads more like a monolithic object than a typical home. New construction — including the first-storey living room pop-out, and the second storey addition — is distinguished in grey stucco to chart the dwelling’s evolution.

Flipped House by Atelier RZLBD 13

Flipped House by Atelier RZLBD 7

Flipped House by Atelier RZLBD 8

Flipped House by Atelier RZLBD 9

Flipped House by Atelier RZLBD 10

Flipped House by Atelier RZLBD 11

Flipped House by Atelier RZLBD 12

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Seattle Backyard Cottage - a 200-square-foot Home Office and Party Pad

Seattle Backyard Cottage – a 200 sqft Home Office and Party Pad

Located in Seattle's Madrona neighborhood, this 200-square-foot backyard office project​ replaced an existing garage with a functional living room and office.
Kawakawa House by Herbst Architects

Kawakawa House by Herbst Architects

The brief called for a beach house which takes advantage of the spectacular natural environment surrounding the site and is able to be used year round. Our response was to lift all of the living functions of the Kawakawa house onto an upper level to give views of the ocean from the living room and to lift the bedrooms up and closer to the light and the canopy of the trees.

One-Room Flat in a Mid-Seventeenth Century Mansion Townhouse

Anne Rolland Architecte have designed this one room flat located in an old building in Paris, France. This small apartment has an area of 24...

Edwardian Home in West London / Andy Martin Architecture

Beach House is a refurbishment to an existing 5 bedroom Edwardian home in west London. The project was completed by London studio Andy Martin Architecture. Description...

Chapel on the Hill: Boutique Conversion of a Methodist Chapel

Set in the very best walking area of the beautiful North Pennines, UK, just a short walk from the famous High Force Waterfall, this...

More Articles Like This