Bondi House by Studio Johnston

Bondi House by Studio Johnston

Project: Bondi House
Architecture & Interiors: Studio Johnston
Builder: Grid Projects
Structural: SDA Structures
Location: Bondi, Sydney, Australia
Square Footage: 212 m2
Year: 2020
Photography: Dave Wheeler, Brett Boardman

In the leafy back streets of Bondi, this tri-level townhouse is a light-filled sanctuary, fringed by landscape. A sculptural copper exterior and texturally rich interiors balance natural light and privacy, bringing gardens indoors.

Bondi House by Studio Johnston

On a corner site exposed to a public walkway, the new semi required a defensive strategy, so it was designed from the inside out. The privacy issue was solved with a curved and angled copper-clad wall that wraps the top two levels around, screening out the neighbourhood, while drawing sunlight in.

kitchen, Studio Johnston

Wherever you stand, at any point in the house, there’s a green garden outlook to enjoy.

dining room, Studio Johnston

Organised over three compact levels, each room in the Bondi house has a unique garden link. The street-level study/guest room opens to a front garden pocket. The living, dining and kitchen above are garden fringed, from the front north terrace to central court-garden and dappled rear courtyard off the kitchen. Upstairs, the master bedroom opens to a private balcony looking north into the lush green gully.

living room, Studio Johnston

The setback of the curved copper wall creates a central interior court-garden and landscape fringes that filter interior outlooks.

living room, Studio Johnston

Natural materials give the relatively compact interior an atmosphere of substance and strength. A cool concrete floor streamlines the main living level, while the exposed timber structure and joinery details bring texture and warmth.

Bondi House by Studio Johnston

bedroom, Studio Johnston

Bondi House by Studio Johnston

Bondi House by Studio Johnston

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news

Related Articles