Manhattan Beach Residence by Walker Workshop

Manhattan Beach Residence by Walker Workshop

Architects: Walker Workshop
Project: Manhattan Beach Residence
Project Team: Noah Walker, Trent Laughton, Zachary Hoevet, Jonathan Nadel
Location: Manhattan, New York, United States
Size: 4300 SF
Completed: October 2016
Photographer: Noah Walker

This project, our second in Manhattan Beach has views of the ocean just blocks away. Lots in this part of Manhattan Beach are exceptionally narrow and long. This, coupled with highly specific zoning rules, leads to consistent architectural outcomes, regardless of the style. Within this framework we sought to develop the front facade as a group stacked staggered openings, with the doors pocketing into walls on the lower two levels, the opening at the top level orients to the ocean views.

Manhattan Beach Residence by Walker Workshop 1

On the interior we created a double height space at the core of the house that functions as a family study and is critical in breaking up the pancake effect common to homes in this area. The floating stair wall in the core of the house in built on all sides from reclaimed brick from China.

Manhattan Beach Residence by Walker Workshop 2

Manhattan Beach Residence by Walker Workshop 3

Manhattan Beach Residence by Walker Workshop 4

Manhattan Beach Residence by Walker Workshop 5

Manhattan Beach Residence by Walker Workshop 6

Manhattan Beach Residence by Walker Workshop 9

Manhattan Beach Residence by Walker Workshop 7Manhattan Beach Residence by Walker Workshop 8

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Gfell, a Hotel Under the Barn by NOA* Network of Architecture

Gfell, a Hotel Under the Barn by NOA* Network of Architecture

The Gfell hotel, which is adjacent to the pre-existing Schönblick restaurant, sits alone just a stone's throw from the village of Fiè allo Sciliar, on top of a slope that provides views over unspoiled forests and meadows.
Two Apartment House by Etica Studio, Western Australia 3

Two Apartment House by Etica Studio / Western Australia

This house comprises two apartments with a total area of 157sqm and is located in Mount Lawley, Western Australia. It’s called Two Apartment House, and...
Skyhouse- Family Mountain Retreat

Skyhouse: Family Mountain Retreat Surrounded by Hills and Trees

Skyhouse is a contemporary mountain residence designed by CTA Architects Engineers and located in Lakeside, Montana. Skyhouse was designed as a family retreat to allow...
Woodworkers Barn Designed as a Family Retreat

Woodworkers Barn Designed by Fabric Architecture as a Family Retreat

The Woodworkers Barn is a second stage addition to the Woodworkers Cottage. Designed as a parents retreat/ kids chill out zone/ alternative second living area that connects with the landscape and existing rear deck.

Beach House by Clare Cousins Architects

The Beach House from Mornington, Victoria, was designed by Clare Cousins Architects in order to provide an additional accommodation to an existing 1970’s Merchant...

More Articles Like This