Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style / Unlimited Design

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design

Interior Design: Selina Kazazoğlu – Unlimited Design
Project: Bornova Penthouse
Location: Bornova, İzmir, Turkey
Area: 280 m²
Year 2016
Photographer: Kadir Aşnaz

The Bornova penthouse situated on one of the highest places in İzmir has one of the best views in the city. The concept of the flat is a combination of a city home, office, party area and even a comfy hotel concept at times. The flat represents the style of tranquillity of Wabi-Sabi combined with the fresh style of Scandinavia. Some rooms had to be combined for more convenient usage of space. The whole flat is 280sqm.

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 1

The resident used to be race cars and loves to DJ as a part time hobby. Because of this he wanted the top floor to be arranged as a party area. As the sun sets the view is filled with the incredible light of the city which makes it an even better place for clubbing. A fireplace, kitchen, dining area and a relaxing corner unit are featured in the glazed area of the floor and there is a turntable for DJing and a bedroom separated by curtains together with a bathroom as a part of the closed area of the top floor.

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 2

The concept was inspired by Wabi-Sabi style which was then combined with the lines of Scandinavian interior style and put together by Selina Kazazoglu who added a touch of her own style to coordinate the look. Wabi-Sabi is a style which is explained as the beauty of flaws and is accepted to be very different to what the world is accepting as standard beauty. It is thought to be the beauty time leaves on objects and humans. It represents the beauty which is there even through imperfection. It represents “the less”, which is still enough for a prosperous life style. You can feel the relaxing and simple look in the colours chosen throughout the design. Minimising the need for accessories and keeping the look simple and fresh is the main feature of the flat. White and pale colours with minimalist appeal combined with functional details represent the Scandinavian style. Adding an industrial touch with copper and brass objects used to create a contrast to the warm and tranquil look. Selina Kazazoglu was able to combine the styles and create a combination of styles throughout the areas. Every space is represented with different textures such as concrete, ceramic tiles, brick, natural stone and sometimes just a lick of paint or even wallpaper is combined with the three styles she was inspired by.

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 3

Living room
The height of the ceiling of the mezzanine floor was well presented and balanced with the two materials used on each floor. Tom Dixon lamps hanging from the ceiling, custom made library, the tv unit and the coffee table represent the masculine style of the interior. Mudo Concept, Crate and Barrel and Step carpet company are the brands used for the accessories.

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 4

Dining room
Here, a custom made, marble dining table was combined with rustic chairs and linear lights. The gallery was extended with a high, mirror.

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 5

Guest bedroom
The guest bedroom situated on the ground floor was furnished with custom made furniture to fit the bedroom suites concept. The copper “sweet dreams” ornament was custom built and fitted according to the design. Curtains from Degrape, wallpaper and parquet from Massive and accessories from Mudo was chosen by the designer to suit the concept.

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 6

Main bedroom 
The slogan “you have done enough today” was chosen for the client as an inspirational message to powder whilst drifting of to sleep each night. Custom designed walk in closet conforms to the tranquil atmosphere created throughout the Bornova penthouse and the metal cupboard doors represent the masculinity of the concept.

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 7

Workstation
The work station is situated on the mezzanine floor overlooking the view and the lounge area. It was planned to be used for short time work or email checking. The furniture was custom designed.

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 8

Terrace
The cast iron fire heater on the terrace was used in the design to create a warm and cosy cosy corner with leather bean bags and real cow hide complimenting the concept.

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 9

Seating unit
The seating unit was planned as two L shaped built in units, separated by a brick parapet wall, allowing spectacular views of the city to be enjoyed whilst relaxing.

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 10

Terrace kitchen 
The terrace kitchen was designed as open plan and is to be used for preparation and cocktails. The counters were covered with a concrete based sealant imported by Adnanlar. The appliances were chosen from SMeg.

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 11

WC 
The designer ceramic panel consists of 4 parts of ceramic tiles. Bathroom taps were chosen from Likya yapı and the floor tiles from Adnanlar.

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 12

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 13

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 14

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 15

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 16

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style, Unlimited Design 17

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Victorian Figtree House Redesigned by Arent & Pyke

Project: Victorian Figtree House Interior Design: Arent & Pike Scope: Interior Design, Furnishing, Object and Art Location: Australia Photography by Felix Forest AWARDS Winner 2015 Interior Design Excellence Awards IDEA...
Ruckers Hill House by Studio Bright

Ruckers Hill House by Studio Bright

A prominent, corner sited Edwardian on the crest of Ruckers Hill, has been restored and enlarged with new living spaces in a separate rear-garden pavilion.
Endpiece - Optical Store in Seoul 7

Endpiece – Optical Store in Seoul / wallga + WGNB

Located in Seoul, South Korea, ENDPIECE is a small boutique selling glasses recently completed by korean studio Wallga + WGNB. The name of the store stems...
Cobourg House on the shore of Lake Ontario, Trevor Horne Architects

Cobourg House on the Shore of Lake Ontario / Trevor Horne Architects

The Cobourg house, adjacent to Cobourg’s Victoria Park, is set deep into the site while accommodating local zoning regulations. Screened by large mature trees, it is intended to have a discreet presence in this conservation area.
1920's Brick Bungalow Addition by MODO Architecture: Open House 2

Brick Bungalow Addition by MODO Michael Ong Design Office

Located in the leafy suburb of Hawthorn East, Open house is an renovation and addition to an existing brick bungalow. The existing house was in great condition, however the rear lean to extension completed in the 1970s has become an awkward living area with a poor connection to the garden.

More Articles Like This