Contemporary Black Wooden House by Bornstein Lyckefors Arkitekter

Contemporary Black Wooden House

Architects: Bornstein Lyckefors Arkitekter
Project: Öjersjö-House- Contemporary Black Wooden House
Location: Öjersjö, Sweden
Architect in Charge: Andreas Lyckefors
Team: Per Bornstein, Johan Olsson, Petr Herman, Caroline Jokiniemi, Viktor Stansvik
Size: 207.0 sqm
Year 2017
Photographer: Bert Leandersson

Located east of Gothenburg, the Öjersjö-house is a modest dwelling overlooking the lake Stora Kåsjön. Designed by Swedish Bornstein Lyckefors Architects Villa Öjersjö is a contemporary black wooden house. The dwelling interweaves with the site in a concept where the program is swept under the ”carpet” by lifting the landscape.

Contemporary Black Wooden House 1

The leading architect behind the project, Andreas Lyckefors, describes the process: -”The main challenge was to fit program and volume into the complex context without compromising lake view and privacy issues for the dwelling and doing so in one draw with the pencil. Our client lived in a house behind the site of the new building. Adding their concerns to the regulations connected to the site created a small widow to place the house on site.

Contemporary Black Wooden House 2

Lyckefors continues: -”We introduced the idea of lifting the landscape and use it as a straight surface to frame the program of the building. That allowed us to create a balance between solitariness and interaction with the surrounding urban texture while it keeping the design together in one gesture. The house is closed towards the street and open to the west and the view. The tilted roof structure also creates a dynamic interior with different heights and levels.

Contemporary Black Wooden House 3

The Öjersö-house is a wooden house with a solid tree interior. The exterior is boarded with black calcimine color. The dark exterior is put in contrast to the solid wood interior. The roof has a smooth gradient, leading from the bottom floor containing the garage, towards the main point. The contours of the surrounding landscape are covered in 3 volumes, in cubic forms. The garage, living room and the remaining house acquire extra space because of the porch roof that ends 2,5 floors up into the highest point of the house.

Contemporary Black Wooden House 4

Contemporary Black Wooden House 5

Contemporary Black Wooden House 6Contemporary Black Wooden House 7

Contemporary Black Wooden House 8

Contemporary Black Wooden House 9

Contemporary Black Wooden House 10

Contemporary Black Wooden House 11

Contemporary Black Wooden House 12

Contemporary Black Wooden House 13

Contemporary Black Wooden House 14

Contemporary Black Wooden House 15

Contemporary Black Wooden House 16

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Mohr Life Resort: The theatrical spa by noa network of architecture

Mohr Life Resort: The Theatrical Spa by NOA Network of Architecture

noa* (network of architecture) takes the stage with its latest project: a wellness area devised as a theatre with numerous different interpretations of the available space. A new, fresh take on the traditional Spa concept.
De Beauvoir House Cousins & Cousins Architects 2

De Beauvoir House / Cousins & Cousins Architects

De Beauvoir House is an extension project completed in 2017 by Cousins & Cousins Architects, an award winning London based architectural practice.
Moat's Corner / Vibe Design Group

Moat’s Corner / Vibe Design Group

Moat's Corner draws on an inspired vision and a commitment to its established setting, refined to reach tranquil precision, an interactive haven, with which to experience the life and energy that surrounds it.
Orcas Island Retreat for a Pacific Northwest Family

Orcas Island Retreat for a Pacific Northwest Family

A young couple asked DeForest to help create “a place to share with friends, a place for adventure and exploring, being a kid again, cooking together, experiencing nature and being part of something bigger.”
Breakneck Gorge Oikos Designed as an Indulgent Retreat from the City 7

Breakneck Gorge Oikos Designed as an Indulgent Retreat from the City

The Breakneck Gorge Oikos project successfully met all the clients' expectations and more - they look out to a sculptured mix of corten form and long masonry blade, which reads neatly as a connection to the landscape rather than an inhabited space.

More Articles Like This