Residential ArchitectureHousesBranch House / Baldridge Architects

Branch House / Baldridge Architects

Branch House Baldridge Architects

Architects: Baldridge Architects
Project: Branch House
Location: Austin, Texas
Builder: Acero Construction
Photographer: Leonid Furmanski

Branch House was designed by Baldridge Architects for a family of four in Austin’s Barton Hills neighborhood. Situated on an unassuming cul-de-sac, the heavily wooded property opens to theatrical views over a protected greenbelt that runs from downtown through the southern part of the city. Taking our cues from this spectacular site, we conceived of a house that would first conceal, then reveal, the view.

Branch House Baldridge Architects 1

In a fashion inspired by traditional Japanese architecture, visitors enter the home through a choreographed entry sequence at the side of a minimalist façade. Only upon their arrival into a semi-covered landscaped courtyard do they see the sweeping lines and dramatic section of the house as it meanders through the trees. at all times, the house beyond the entry prioritizes views and outdoor access to the lush greenbelt below.

Branch House Baldridge Architects 2

We designed spaces affording our clients different experiences throughout the house—at places cozy and nest like, at others open, bright and dramatic. There is a sly quality to the design. At each turn one finds a spatial surprise seamlessly created by the subtle sectional complexity of the structure, which terminates at a second-floor deck overlooking the expanse of Texas Hill Country.

Branch House Baldridge Architects 4

Branch House Baldridge Architects 5

Branch House Baldridge Architects 6

Branch House Baldridge Architects 7

Branch House Baldridge Architects 8

Branch House Baldridge Architects 9

Branch House Baldridge Architects 3

Branch House Baldridge Architects 9

Branch House Baldridge Architects 10

Branch House Baldridge Architects 12

Subscribe to our newsletter

GitHub Office Space in San Francisco by Studio Hatch

At the core of GitHub technology is social collaboration, which was made physically evident in their 55,000 square foot headquarters. The three story office space includes a variety of work environments to accommodate different work styles and flexibility

Extrarchitecture Renovates 1840s Brick Cottage in London

Located in the Westbridge Road Conservation Area in Battersea by the River Thames, the house is part of a group of brown brick cottages,...

Franklin Street Residences, San Francisco / Michael Hennessey Architecture

This two-unit residential building proposes an alternative to conventional building strategies found throughout San Francisco. At the front elevation, a modern bay window is employed, contributing to the scale and rhythm of the more traditional bay windows found on this street.

Mas Nou House: Interior Renovation by 05AM Arquitectura

Project: Mas Nou House Architect: 05 AM Arquitectura Project team: Júlia Esteve and Laura Rodrigo Location: Platja d’Aro – Mas Nou residential area (Baix Empordà), El Masnou,...

Naroon Road Project – Amazing Outdoor Design by COS Design Office

These images shows us a wonderful outdoor project completed by COS Design Office under the name of Naroon Road Project. COS Design was formed in...

Recommended Stories