Charles House: An Adaptable, Multi-Generational Home by Austin Maynard Architects

Charles House - Austin Maynard Architects

Charles House is a multi-generational home recently completed by Melbourne- based Austin Maynard Architects. The client’s wanted a house they could live in for at least 25 years. They wanted a home that would grow with the family, anticipating and accommodating different needs at each stage. They wanted a home that could adapt to their young children’s needs as they grew into adulthood, and a place where they could comfortably accommodate grandparents in the near future. They asked for a practical, low maintenance house and garden, filled with light and water features and blurred distinctions between the indoors and outdoors.

Charles House - Austin Maynard Architects 1

Siting/Context
Charles is sited in the upmarket suburb of Kew, Melbourne, on a street lined with McMansions and mock Georgian townhouses. Whilst some neighbouring buildings compete for attention and status, our challenge was to create a home that didn’t dominate the street and was imbedded in gardens. We aimed to create a home that didn’t have a tall defensive fence, but instead offered openness and life to the street.

Charles House - Austin Maynard Architects 2

The house is sited on the southern edge of an east/west block, to provide all the living spaces northern sun and direct access to the garden. The garden runs from the street to the school sports fields at the rear of the site, rethinking the suburban backyard and allowing a visual connection through, creating a continuous green strip.

Charles House - Austin Maynard Architects 3

Intended to house a family of five, plus grandparents, Charles House is a large home relative to our other projects, yet it is small compared to many of its neighbours. To break down the large mass, a number of forms are linked together, each given their own personality by using different slate patterns. Two sections of these forms are lined with bridges and ponds that run out to the garden. The external slate cladding flows through inside in certain areas, which reinforces the separation further.

Charles House - Austin Maynard Architects 4Multi-generational & Spacial flexibility
Multi-Generational housing is a double edged sword. It is wonderful in many ways – a diverse family home is often a healthy family home. However, Multi-Generational homes also reflect the nature of our economy and the dire consequences of housing un-affordability.

Charles House - Austin Maynard Architects 5

Though we approve of increasing the number of people in a home, we also approve of a broader support network from each member of the family unit. We welcome a more complex understanding of what family means and recognise modern urban isolation, longer work days, child care difficulties, increases in retirement costs and the inaccessibility to quality affordable housing – for not only our young, but increasingly the elderly.

Charles House - Austin Maynard Architects 6The ground floor layout of Charles House offers flexibility of space and function. A music/ living room, a student den or a Granny flat/apartment – with its own bathroom & direct, wheelchair-friendly, garden access. This is a truly adaptable space that can either extend the families living areas, or be closed off to be its own independent zone. For now this space is for the family to share music, to read and to rest. In a few years it will become a home to Grandparents.

Charles House - Austin Maynard Architects 7

Upstairs, the kid’s bedrooms open up to each other, onto hallways and the living area, as well as the study. All spaces can be opened up or isolated, according to ages/functions/uses. As the children grow and change their spaces can adapt to suit their level of engagement with their home and their family. The parent’s room, with walk-in-robe and ensuite, is separated visually and physically, as it’s accessed via a bridge.

Charles House - Austin Maynard Architects 8

Slate
A covenant demanded that any new home built on the site be clad in stone. While there are many recently erected McMansions in the area made of brick, stone and tile, there are also a number of wonderful older homes that were crafted over a century ago. We loved the lichen covered slate roofs on many of these old Edwardian, Federation and Victorian homes and were keen to respond to and connect with this rich material history, without copying or creating a pastiche of the past. The slate contractors (Slate Roof Service Company) engaged to clad Charles House are responsible for the care and maintenance of some of Melbourne’s most important heritage buildings, including the Victorian Parliament and Carlton Garden’s Exhibition Building. During their many decades of working with slate these seasoned craftsmen were excited by the challenges of applying their craft to vertical walls, rather than just the roof. Each of the patterns used on the various facades are patterns recommended by the contractors, from their years of experience working with slate. The beauty, skill and detail usually lost to the sky up on the roof, can be appreciated close up at Charles House.

Charles House - Austin Maynard Architects 9

Sustainability
With its double stud walls, bulk insulation, solar array, water collection, double glazing, adjustable sun shading and siting, Charles House is one of our most sustainable homes.

Charles House - Austin Maynard Architects 10

Rather than simply extruding the existing structure we have and run the new form along the southern boundary, so that it is bathed in northern sunlight. Windows are all double glazed and have protection – awnings, external blinds and adjustable louvres – designed to optimise passive solar gain in winter whilst minimising solar gain in summer, thereby drastically reducing demands on mechanical heating and cooling. The ponds offer further passive evaporative cooling. Solar panels with micro-inverters cover parts of the new roof and water tanks provide ample water for the gardens and the toilets. High performance insulation is everywhere. Where possible we have sourced local trades, materials and fittings.

Architect: Austin Maynard Architects
Project: Charles House
Project Team: Andrew Maynard, Mark Austin, Kathryne Houchin
Site Area: 720m2
Floor Area: 348m2
Builder: Overend Constructions
Photographer: Peter Bennetts

Charles House - Austin Maynard Architects 11

Charles House - Austin Maynard Architects 12

Charles House - Austin Maynard Architects 13

Charles House - Austin Maynard Architects 14

Charles House - Austin Maynard Architects 15

Charles House - Austin Maynard Architects 16

Charles House - Austin Maynard Architects 17

Charles House - Austin Maynard Architects 18

Charles House - Austin Maynard Architects 19

Charles House - Austin Maynard Architects 20

Charles House - Austin Maynard Architects 21

Charles House - Austin Maynard Architects 22

Charles House - Austin Maynard Architects 23

Charles House - Austin Maynard Architects 24

Charles House - Austin Maynard Architects 25

Charles House - Austin Maynard Architects 26

Charles House - Austin Maynard Architects 27

Charles House - Austin Maynard Architects 28

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Dovecote-Granary: A Peaceful Retreat Among the Treetops

The Dovecote-Granary is a place of serenity and introspection, where one can establish a strong connection with both nature and oneself. Without a conventional function the space is its own purpose: a treehouse-temple of sorts.

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove

Located adjacent to its main residence in Aspen, Colorado, this simple structure provides a retreat within a dense aspen grove. The Cottage Black is placed within the only natural opening in the large grove of trees, providing carefully framed mountain views while maintaining privacy from the main house and drive.

One Level Concrete House Providing Spaces for Leisure and Socializing

This one level concrete house is located in a quiet area of Brasilia’s outskirts. The aim was to construct a 280m² house to be mostly used during weekends, providing spaces for leisure and socializing. The major challenge was to distribute storehouse in a reduced plot area shaped in a trapezoid form and open to the greenery as much as possible.

Hampton House by Windiate Architects

This new family home was designed to capture the views of port Philip bay whilst protect from the train line close by. Designed to be both an inward looking protected and private dwelling as well as an outward looking home,

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California

Klopf Architecture and Jesse Ososki Art remodeled an existing Eichler atrium home into a brighter, more open, and more functional version of its original self. This Burlingame Eichler atrium remodel is a 2,121 sf, 4 bedroom/2 bath home located in the heart of Silicon Valley.

Fueled Collective office – interior inspired by Victorian London

Fueled is a company that develops mobile applications, an activity that requires a lot of creativity and thinking out-of-the-box. With offices in several cities,...