This House Provides a Meditative Retreat with Expansive Views of the East China Sea

This House Provides a Meditative Retreat with Expansive Views of the East China Sea

Architects: 1100 Architect
Project: Meditative Retreat on Ikema Island
Location: Miyakojima, Okinawa Prefecture, Japan
Size: 3150 sq ft
Project Year 2016
Photography: Shinichi Sato

Perched on the edge of a cliff on Japan’s remote Ikema Island, this house provides a meditative retreat with expansive views of the East China Sea. Built of concrete to withstand extreme weather, the architects detailed the home with traditional Japanese materials to soften its edges.

This House Provides a Meditative Retreat with Expansive Views of the East China Sea 1

To maximize water views and to manage privacy, the structure is divided into two levels: on ground level, a faceted concrete base houses the client’s entry, a carport, and mechanical spaces, while an upper level arrays living spaces – two bedrooms, two bathrooms, a kitchen, a dining area, a living room, and two tatami rooms – throughout a rectangular concrete volume. The interiors blend contemporary and traditional Japanese elements, including shoji screens, wood paneling, and tatami mats.

This House Provides a Meditative Retreat with Expansive Views of the East China Sea 3

This House Provides a Meditative Retreat with Expansive Views of the East China Sea 2

This House Provides a Meditative Retreat with Expansive Views of the East China Sea 4

This House Provides a Meditative Retreat with Expansive Views of the East China Sea 5

This House Provides a Meditative Retreat with Expansive Views of the East China Sea 6

This House Provides a Meditative Retreat with Expansive Views of the East China Sea 7

This House Provides a Meditative Retreat with Expansive Views of the East China Sea 8

This House Provides a Meditative Retreat with Expansive Views of the East China Sea 9

This House Provides a Meditative Retreat with Expansive Views of the East China Sea 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Blanchette East in London by Blacksheep Design Studio

Blanchette East is the second outpost for Blanchette and the brothers Maxime, Malik and Yannis Alary. Lovingly named after their mother, the new restaurant celebrates everything that guests have come to love about our Soho bistro but with a few distinct variations.

House at Big Hill by Kerstin Thompson Architects

House at Big Hill is a vacation home designed by Kerstin Thompson Architects. Description by Kerstin Thompson: Our most recent project near Victoria’s Great Ocean Road is characterised...