Residential ArchitectureRustic Canyon House, Los Angeles by Walker Workshop

Rustic Canyon House, Los Angeles by Walker Workshop

Rustic Canyon House, Los Angeles by Walker Workshop

Project: Rustic Canyon House
Architects: Walker Workshop
Project Team: Noah Walker, Elena Baranes, Nicholas Katona
Location: Los Angeles, California
Project Size: 4,100 s.f.
Completed 2019
Photography: Joe Fletcher
Text by Walker Workshop

A light-filled family home in Rustic Canyon, a Pacific-coast facing canyon nestled in between Santa Monica and Pacific Palisades, in Los Angeles, California. The area is heavily wooded and lush with vegetation, including coastal live oaks and California sycamores.

Rustic Canyon House, Los Angeles by Walker Workshop

Four simple rectilinear wings –containing four bedrooms and the garage –radiate off the corners of the one-story home’s central space: the connected living room and kitchen, whose four walls are made of floor to ceiling glass. This allows nature and light to be drawn into the center of the house at any time of day. The north wall contains a small fireplace surrounded by a terrarium-like garden filled with succulents. The south facing kitchen features a soaring fifteen-foot-high ceiling, terminated by a plane of rhythmically framed glass. This “kitchen cathedral”, which features light colored marble countertops and simple cabinetry, looks out to a grove of melaleuca trees.

living room, Walker Workshop

The material palette is simple and warm. The smooth stucco exterior walls are reduced in scale through small variations in height and depth to reinforce the spoke-like character of the plan and create discrete moments for nature and views to be celebrated. To an extent the interplay of these simple stucco volumes and planted areas are a modern and minimal interpretation of the classic hacienda style home that was dominant in this region a century ago. Other features include a walled courtyard created to make a private play space for two children and a large skylight in the floating ceiling of the master bedroom that looks up into the branches of one the existing coastal live oaks on the property.

living room, Walker Workshop

Walker Workshop also acted as general contractor for the home’s construction and self-performed the creation of several key elements, including the steel window system and the dining room furniture for the owner, Lisa Petrazzolo who carried out the interior design with Art provided by Creative Art Partners.

Rustic Canyon House, Los Angeles by Walker Workshop

kitchen, Walker Workshop

kitchen, Walker Workshop

dining room, Walker Workshop

bedroom, Walker Workshop

Rustic Canyon House, Los Angeles by Walker Workshop

Rustic Canyon House, Los Angeles by Walker Workshop

Rustic Canyon House, Los Angeles by Walker Workshop

Rustic Canyon House, Los Angeles by Walker Workshop

Rustic Canyon House, Los Angeles by Walker Workshop

The Pavilions – Set Amongst the Treetops and Giant Granite Boulders

The Pavilions is the latest project designed by Australian studio 9point9 architects, located in spectacular Nobby Headland, Magnetic Island, Australia. Amazing location set amongst the tree...

Moore House Restoration by Woods + Dangaran

Project: Moore House Restoration Architects: Woods + Dangaran Location: Los Angeles, California Area: 1,700 SF Photo Credits: Joe Fletcher Text by Woods + Dangaran New life is given to this...

Robins Way House / Bates Masi Architects

The clients, an interior designer and a DJ, requested a complete renovation and addition of a 1960’s kit house in Amagansett, NY to be a weekend retreat from their urban apartment.

MMS House in São Paulo by Pascali Semerdjian Architects

With a vast program to be fulfilled, the MSS house, was built through a mixed structural system (reinforced concrete and metallic structure), since the client came to us with the intention of realizing a residence with simple solutions and fast execution.

Silk Road Office, A Space where Colour Palette Coordinates with Form

The project is a corporate office situated on the 33rd floor of Maike Center, Xi’an High-tech Industries Zone, China. Through adopting a brand-new design approach, the chief designer Dang Ming turned the workplace into an artwork ...

Related Articles