Residential ArchitectureHousesBrigehouse by Robert J. Neylan Architects

Brigehouse by Robert J. Neylan Architects

Brige Home by Robert J. Neylan Architects

Project: Brigehouse
Architect: Robert J. Neylan Architects, Ltd.
Structural Engineer: Engineered Structures, LLC
General Contractor: Mike Schaap Builders, Inc.
Location: Lake Michigan, Illinois
Courtesy of Robert J. Neylan

The pandemic effected the design of the residence as it effected every aspect of life. The sudden need to shelter in place necessitated redesigning the guest bedroom into \ home gym. Bedrooms needed to double as spaces for virtual learning for the children and the adult’s bedroom was redesigned to include additional space to serve as a virtual office. The 4,000 s.f. of above ground living space on three levels was maximized for efficiency allowing the 4 literal full-time occupants to enjoy their captivity.

Brigehouse by Robert J. Neylan Architects

site plan

The family enjoys beautiful vistas as they live where they work in their 3 bedroom, 3 bath home. Sited along Lake Michigan, the Brigehouse rises above the dunes and forests which enclose it on all sides to peer out above the natural landscape to the waters beyond. A suspension bridge like structure reaches out to the top of the dune to minimize the impact to the habitat. All trees and grasses are left intact to ensure the stability of the dunes and to maintain the natural setting.

Brigehouse by Robert J. Neylan Architects

The roofs rise up to bring the exterior into the living spaces affording the occupants with panoramic views of the shoreline and the inland woods. The materials and finishes create a uniform palette with the landscape emulating the muted tones of the beach.

Brigehouse by Robert J. Neylan Architects

midlle level plan

The forested side reflects the texture of the woods with japanese shou sugi ban charred wood siding forming the mass in the interplay of solids and voids. Green roofs are used on all flat areas further bringing nature into the interiors while reducing the environmental footprint of the home. The family moved into their home in july of 2020 looking forward to the beautiful colors of fall, the dramatic storms of winter, and many more warm summer days as they adjust to their new normal.

kitchen, Robert J. Neylan Architects

Brigehouse by Robert J. Neylan Architects

living room, Robert J. Neylan Architects

staircase, Robert J. Neylan Architects

bedroom, Robert J. Neylan Architects

bathroom, Robert J. Neylan Architects

Brigehouse by Robert J. Neylan Architects

upper & lower plan

Rural Hotel Complex by IDEO arquitectura

The interior design of this rural hotel was conceived by Spanish studio IDEO arquitectura. The oil-tourism will step on strong in the near future. The...

Hut on Sleds, Holiday Retreat in Coromandel Beach by Crosson Architects

Integrated into the landscape, amid the white sand dunes, in the Coromandel Peninsula, New Zealand, there is "The Hut on Sleds", a house for a family with 5 members. Designed by Crosson Architects, the hut measures just 40 square meters and is mounted on two solid wooden sleds ...

Old Stable Transformed into a Vacation Home by Preserving its Original Structural Style

Project: Old Stable Transformed into a Vacation Home Architects: Roy David Studio Location: Marche di Fermo, Italy Size: 200 sqm Year: 2015 Photography: Matteo Canestraro Motelparo Villa is a vacation...

This Apartment Has a Kitchen Area Fully Clad with Porcelain Tiles

Ceramiche Refin tiles play centre stage in this outstanding project by Brazilian architect Diego Revollo. The 130m² apartment is located in Alto da Lapa with the lawyer client buying off plan.

Queens Park House / Madeleine Blanchfield Architects

The clients approached Madeleine Blanchfield Architects  to design a new home in a heritage conservation area in Sydney’s East. The remainder of the Queens Park house is contemporary, light filled in contrast to the original.

Related Articles