Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics

- Advertisement -

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (1)

Butterfly Retreat is a single level home designed by Feldman Architecture in Santa Lucia Preserve, California. Butterfly Retreat has won The Chicago Athenaeum – 2015 American Architecture Award

Description by Feldman Architecture: The clients approached Feldman Architecture to design a retreat for eventual retirement and visits from their grown children—a retreat befitting the natural beauty of the location in the Santa Lucia Preserve, a 20,000 acre private development and land trust near Carmel, California.

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (5)

The clients were meticulous in the selection of the site, searching for two years for a spectacular piece of land that was flat enough to accommodate living on one level. In an initial meeting with Feldman Architecture, the clients noted their vision of butterflies alighting on the meadow site, which the architects took as inspiration. They also expressed a desire to integrate indoor and outdoor spaces with a simple, modern aesthetic and to provide separate spaces for their visitors.

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (17)

Sitting lightly on the land, the house is divided into three pavilions that are topped by expressive butterfly roofs. Each pavilion has a separate function: the central pavilion houses the main living, dining, and cooking spaces, while two other pavilions provide for sleeping, bathing, and relaxing. The structures are modest in size, yet each expands into an outdoor room that opens up to dramatic views of the canyon below and hills above.

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (4)

Beyond poetic gesture, the butterfly roofs bring in views of the surrounding hills, expand the main living spaces into the outdoors and also harvest rainwater. Water, an increasingly limited resource, is celebrated throughout the design. Each roof funnels water to a rain chain fountain and into landscape collection pools, which then gather in cisterns where it is stored and used to irrigate the landscape. In addition, the pavilions were sited to allow storm water to flow under the office bridge during the rainy season and seep slowly into the ground in the main courtyard.

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (8)

The neutral palette of the house—concrete floors and walls, large glass openings, plywood ceilings, and steel structure—flows from indoors to outdoors. The use of concrete and large expanses of glass acts as a heat sink—absorbing heat from the sunlight all day and releasing that heat at night. The house uses little energy as a result of extensive daylighting and passive thermal strategies. A large solar array located out-of-sight provides much of the energy that is used.

Project Team:
Contractor: Groza Construction
Landscape: Bernard Trainor + Associates
Interior Design: Feldman Architecture
Engineer: Sheerline Structural Engineering
Lighting Design: Kim Cladas Lighting Design
Audio Visual: MetroEighteen
Cabinetry, Stair Treads, and Custom Furniture: Commercial Woodworking
Photography: Joe Fletcher

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (6)

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (7)

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (9)

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (16)

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (11)

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (14)

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (3)

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (13)

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (12)

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (10)

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (15)

Butterfly Retreat with an Inspired and Modern Aesthetics (2)

- Advertisement -

Casa Arbo in Mexico Enjoys Views of a Volcano

Surrounding a volcano in Colima, México, Di Frenna Arquitectos designed Casa Arbo, a home that plays off the natural setting with a variety of...

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

This ancient barn, which now sits near a secondary residence, had outlived its usefulness and was going to ruin. Wishing to save it from an impending loss, the owner decided to convert it into a house for his children: a gathering place to celebrate.

The bathtub – a touch of elegance and originality, by Drummonds

The bathroom is an oasis of serenity and relaxation and it is worth to pay the necessary attention when we choose the accessories and...

Belmont Park House, Texas / Tim Cuppett Architects

Located on the bank of Shoal Creek, one of two primary waterways traveling through Austin to the Colorado River, Belmont Park House consists of two weathered Douglas fir clad volumes which rise above the creek from a flush limestone plinth.

Hollywood Hills Residence by Mutuus Studio

The Hollywood Hills House indulges with a double stair, separating the space sequence into private and public quarters. The public continues down to the media, the private on the other hand, introduced the private quarters.

Alexandria Residence Evokes the Traditional Farmhouses

Alexandria Residence was designed and completed by Cox Graae + Spack Architects, in Alexandria, Virginia, USA. Located south of Old Town Alexandria, the new stone...

Modern Texas Prefab by Aamodt / Plumb Architects

Aamodt / Plumb was commissioned to design a home for a young family on a beautiful site on Lake Austin with only one catch: an incredibly compressed 12-month schedule. “12 months is extremely fast!” notes Aamodt.

offSET Shed House: Small Beach House with a Large Opening to the Sea

offSET Shed House is a small family house designed by Irving Smith Architects. The house is located in the coastal community north of Gisborne,...

The Glass House in Stockholm Archipelago / John Robert Nilsson Architectural Office

The entrance side of the Glass house features a solid façade wall, plastered and decolored to matte black. The only interruption is a ceiling-high pivot door with a thin lattice of black stained oak filtering the light.

Abercorn Chalet – A Playful Rural Industrial Aesthetic

Project: Abercorn Chalet Architecture and Interior Design: Guillaume Kuckuka Architect, Tux Creative, Location: Abercorn, Canada Year 2018 Photographer: Maxime Brouillet Nestled in the vales of the Eastern Townships, near...

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects

Set behind an existing weatherboard cottage, a series of interlocking masonry volumes are placed to gain the maximum amount of light and air. A new lightwell was created immediately behind the cottage, followed by three new brick volumes which slide down the southern side of the site.