Santorini Summer House / Kapsimalis Architects

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects

Architects: Kapsimalis Architects
Project: Santorini summer house
Location: Pyrgos, Santorini, Greece
Area 300.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Giorgos Sfakianakis

Designed by Kapsimalis Architects, this summer residence is located on the outskirts of the traditional village of Pyrgos in Santorini. The building is placed on a mild sloping plot surrounded by vineyards and facing the southwest part of the island and the Aegean sea.

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects 1

The building is a single residence which can be divided into three separate houses each with its own private outdoor space. The ground floor consists of the main sitting-dining room, the main kitchen, two bedrooms, a bathroom and a secondary kitchenette. Three bedrooms with their bathrooms can be found on the upper floor while in the basement there are supportive storage/bathroom and garage spaces.

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects 2

The main idea of the design was the the formation of an artificial monolithic rock, diligently standing on a random spot of the landscape, eroded by the time and natural elements. The building is the result of the subtraction of mass from that conceivable solid form. Parts of the remaining mass turn in different angles of orientation, elsewhere are split, leaving semi-open and outdoor passages between them. Fragments of the monolithic synthesis are placed as tracings like the retaining walls of the exterior planted yards. The architectural form of the Santorini summer house has also references from the traditional Santorinian vaulted roofs, the old fortification towers outside the old castles of the island and the metallic cantilevers used in the old pumice quarries, all pieces of the architectural history of the island, subtly combined and embedded in the monolithic structure.

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects 3

The bearing structure of the Santorini summer house has been made by reinforced concrete. Local black stone, bricks and thermal insulation have been used for the walls, as also colored earthy plaster for the coatings and the exterior floors. White color plaster and white mosaic for the interior surfaces. Natural wood, marble, rusty steel, cement plaster and clay are used to the built/handmade interior & exterior furniture. Mediterranean plants and cactus complete the integration of the building in the landscape.

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects 4

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects 5

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects 6

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects 7

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects 8

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects 9

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects 10

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects 11

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects 12

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects 13

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects 14

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects 15

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects 16

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Peace of Mind is the Topmost Idea of This Interior Designed by FORM Bureau

"Peace of mind" is probably the best name for this spectacular duplex apartment designed by Ukrainian studio FORM Bureau. As far back as at the...
Home.Two by Breathe Architecture

New Student Precinct Pop-Up by Breathe Architecture

As part of the New Student Precinct, Melbourne University were looking to build a triple bottom line student experience. It was to build on cultural diversity, be wholly sustainable, socially responsible and provide a new and unique student offering ...
House A in Valle de Bravo, Mexico / Metodo & Ingeniería Orca

House A in Valle de Bravo, Mexico / Metodo & Ingeniería Orca

The intention of House A is precisely to be able to appropriate its surroundings and give its inhabitants a way to “live” the lake. The “A frame” shape is used to its fullest potential to make this possible.
Art Collector's Retreat, a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

Art Collector’s Retreat, a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

The Art Collector's Retreat is an interior and exterior renovation designed by Jill Rerucha of the Seattle-based Rerucha Studio. Originally designed by noted Pacific Northwest architect Paul Kirk in 1958, the residence is located in the Enatai neighborhood of Bellevue, Washington.

Cliff Dwelling is a Residential Renovation with a Cliff-Side View Over Lake Austin

Cliff Dwelling is a renovation project recently completed by Specht Architects. From the architects: Suspended on a narrow limestone ridge halfway down a cliff overlooking...

More Articles Like This