Residential ArchitectureApartmentsSanta Cruz Apartment by Bala Atelier

Santa Cruz Apartment by Bala Atelier

Santa Cruz Apartment by Bala Atelier

Project: Santa Cruz Apartment
Architects: Bala Atelier
Lead Architects: Mariana Póvoa, Sílvia Rocio, Pedro Pedroso
Location: Silveira, Portugal
Area: 1615 ft²
Year: 2018
Photographs: Francisco Nogueira
Text by Bala Atelier

The project converted this apartment, uncharacteristic and outdated, into an apartment of exception, distinguished by its contemporary image and new functional organization compliant with the flexibility desired by the client.

living room, Bala Atelier

A greater relation between the different spaces was achieved by creating and enhancing the visual axes along the apartment.

Santa Cruz Apartment by Bala Atelier

The living room at the lower floor becomes frankly related to the upper floor by removing the slab between floors. A mezzanine is created, and it performs as the linking space between the living room, now with a double height ceiling, and the bedroom located on the upper floor.

Santa Cruz Apartment by Bala Atelier

The use of the wood in the new build elements pursue, empirically, the comfort and environment of a beach house. These new elements juxtapose themselves to the pre-existing structure of the apartment, generating new relations between the spaces.

Santa Cruz Apartment by Bala Atelier

The introduction of the curtain, as a scenic element, allows several spatial definitions and different ways of inhabiting the house, allowing a continuous and spontaneous process of transformation.

Santa Cruz Apartment by Bala Atelier

Material Used :
1. Viabizzuno — Luna
2. Flos — Glo-ball; UT spot; Clara
3. Berker — 1930 series
4. Vibia — Musa
5. Foscarini — Chouchin 1; Gregg
6. Nemo lighting — Pivotante à poser
7. Osvaldo Matos — Aleixo; Dot
8. Zanat —Tatoo stool; Bowlkan
9. BrancaLisboa — furniture — Shell
10. Sika design — furniture — Nana Ditzel
11. Bruma — Ginger
12. Water Evolution — Flow series
13. Cifial — A1
14. Viega — Advantix
15. Barrooficina — Tiles — fishscale
16. Atelier FátimaNeto — curtains

Santa Cruz Apartment by Bala Atelier

Santa Cruz Apartment by Bala Atelier

Santa Cruz Apartment by Bala Atelier

Santa Cruz Apartment by Bala Atelier

Santa Cruz Apartment by Bala Atelier

 

 

New Ethiopian Restaurant in the Heart of Poble Sec, Barcelona

Also we used earth, beige and burgundy colours and materials such as light wood, natural fibers and cotton and linen fabrics to create a warm atmosphere so the color of the “Mesobs” (traditional Ethiopian tables) resonate through the restaurant.

Villa Tonden by HofmanDujardin

Designed to escape from the rush of the city, villa Tonden forms the perfect holiday retreat. HofmanDujardin carefully shaped its characteristic appearance to perfectly fit into the open spot in the pine woods.

Tastefully Renovated Italian Apartment by BLAARCHITETTURA

The apartment is on the second floor of a building 50s. It is located in a special area of Cuneo (North of Italy), very green and well positioned. His T-shaped configuration, with the best solar exposition located at the opposite side of the entrance, has determined a radical change of the internal plan.

West Coast Retreat for a Wisconsin Family

Designed as a West coast retreat for a Wisconsin neurosurgeon, attorney, and family, the Cornelio house sits on a narrow corner lot enjoying views of the hills, the city, and the Pacific horizon beyond.

Chalet Concept: 16th Century Stone Cottage Renovated by DGA-Architectes

Chalet Concept is an old stone cottage renovated by DGA-Architectes. Built with stones from the 16th century chalet Concept is the oldest house in the...

Related Articles