Estefania Apartment / Estudio Branco Delrio Arqitectos

Estefania Apartment

Located in Lisboa, Portugal, the Estefania Apartment was completed in 2016 by João Branco and Paula del Río. Two wishes coexist in the future inhabitants of the house, retaining the character and nobility that naturally radiate form the bourgeois Portuguese house and meeting the present practical needs.

Estefania Apartment 1

In addition to the woodwork, crafted frames or other characteristic elements, much of the essence lies in the proportions: the relations between windows and space, transitions between spaces through narrow doors, articulations that contain and suggest that “character” so appreciated in Portuguese homes from the first half of the 20th century.

Estefania Apartment 2

As this one, many of the buildings in ‘post Pombalina ‘ Lisbon are organized in rooms along the facades and around a block courtyard, as a second source of natural light. This polarization of habitable spaces requires the existence of narrow and dark interior corridors, generating a highly divided set of small rooms.

Estefania Apartment 3

The operation proposed for this house subverts this logic, changing the circulation to the center (block courtyard), with more spaciousness and natural light, and transforming the former corridor into antechambers that serve as small closets for each room. This operation allows the rooms to remain free of the need for storage, and its reduced dimensions turn into confortable spaces. On the opposite side of the courtyard, a similar operation transforms the corridor and small interior rooms into an office in permanent visual contact with the living room.

Estefania Apartment 4

The result discovers new diagonal relations between spaces, increasing the feeling of spaciousness, always getting natural light from more than one direction. Still, the original proportions of the space, its character is present in the new more free and open distribution.

The rooftop, a dark and diaphanous junk room of the original building is reorganized into a new practical and bright apartment. The spaciousness of the new living space is enhanced by the introduction of a patio that takes advantage of panoramic views of the city.

Architects: João Branco + Paula del Río / Estudio Branco Delrio Arqitectos
Project: Estefania Apartment
Collaborator: Gerson Rei
Location: Lisbon, Portugal
Photography: Do Mal o Menos

Estefania Apartment 6

Estefania Apartment 7

Estefania Apartment 8

Estefania Apartment 9

Estefania Apartment 10

Estefania Apartment 11

Estefania Apartment 12

Estefania Apartment 13

Estefania Apartment 15

Estefania Apartment 16

Estefania Apartment 17

Estefania Apartment 18

Estefania Apartment 18

Estefania Apartment 19

Estefania Apartment 20

Estefania Apartment 21

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Wohnhaus aus Holz: wooden-frame house heated by a geothermal heat pump

Wohnhaus aus Holz is a wooden house (Wohnhaus aus Holz = Wood House in English) designed by German studio Kühnlein Architektur. Wohnhaus aus Holz is situated on...

One-Bedroom Stylish Apartment in Kiev Reflects a Bold Personality

The monochrome hexagon tile combines the entrance hall with a bathroom with a single carpet and emphasizes the length of the apartment. The laundry room is located in the entrance area of ​​the bathroom, behind the facades of the built-in closets.

Playground equipments and innovative toys designed by Masahiro Minami

Being designed by Masahiro Minami and specially created for children, these innovative toys and playground equipments are made from special reinforced corrugated fibreboard called...

Traditional Northern Norwegian House by Carl-Viggo Hølmebakk

This project for a summer retreat is an addition to, and rehabilitation of an old “Nordlandshus” (traditional northern Norwegian house) on a remote site in the coastal island area of Lofoten.

Irwin Caplan Midcentury, Seattle / SHED Architecture & Design

Originally designed for Irwin Caplan, the illustrator who designed the poster for the 1962 Seattle World’s Fair and cartoonist renowned for his “Famous Last Words” comic strip in The Saturday Evening Post ...

Grams Gård Farm House / Dive Architects

Grams Gård was built in 1851 and used as a farm until the 1980s by the Gram family. It is located in Österlen in Skåne. The farm is located on top of a small hill overlooking the sea; towards Hanö Bay beyond Simrishamn in the north and Bornholm is clearly visible to the south.