Residential ArchitectureHousesCalifornia House by GLUCK+

California House by GLUCK+

California House by GLUCK+

Project: California House
Architects: GLUCK+
Location: Los Angeles, California
Completed 2021
Photography: Timothy Hursley
Text by GLUCK+

California House received a 2021 AIALA Residential Architecture Award of Merit.

The site is spectacular, a steep north-facing hillside with unobstructed views of the mountains. Building on this site, long considered unbuildable, presented two challenges: first, to minimize the impact of the house on the landscape and second, to create sufficient flat area to be comfortable for outdoor activities.

California House by GLUCK+

The solution bifurcates the building into distinct tectonic halves and programmatic functions. The lower floor carved into the hill with its expanse of green roof, creates a strong ground-plane, or bench, in the steeply sloping land. Private family spaces are arrayed along the hillside, meant to be essentially invisible. This invisibility contrasts with the strong sculptural form above. A glass-sided pavilion creates a loft-like space for the communal activities of living, cooking, dining, and entertaining. Everything is configured to maintain the simplicity and openness of the space. Kitchen and spatial divisions never touch the ceiling so that it seems to float above on independent steel supports. Three solid wood-faced “boxes” contain “messy” program elements, maintaining the integrity of the large space.

California House by GLUCK+

Like a vast parasol, the roof of the house is a rectangle with upturned edges that extend well beyond the footprint of the pavilion. By twisting its position in relation to the glass rectangle, at all times of day or season, at one corner or another, there is always either shade or sunlight to be found.

dining area, by GLUCK+

California House by GLUCK+

living room, GLUCK+

California House by GLUCK+

California House by GLUCK+

living room, GLUCK+

California House by GLUCK+

bedroom, GLUCK+

California House by GLUCK+

Ghost Cabin, Seattle / SHED Architecture & Design

When contractors were working on the Chophouse Row project in Seattle’s Capitol Hill neighborhood back in 2013, they made a startling discovery. Buried several feet below the eclectic mix of historical buildings they discovered the foundation of a small house

Ziedlejas Wellness Resort, Latvia by Open AD

With a secluded location in rural Latvia, Ziedlejas Wellness Resort offers natural retreats away from the crowds. Latvian tradition and heritage is at the heart of what it stands for.

A Luxurious Bathtub from Splinter Works

Inspired by the two symbols of relaxation, a hammock and a tub, Splinter Works designers have proposed themselves to combine the two forms in...

Hi-Lo Hotel Lobby Lounge / Jessica Helgerson Interior Design

Our design challenge for the Hi-Lo Hotel was to create a space that met the client's vision; an elegant marriage of high and low. When we first visited the space it was basically gutted, a beautifully dusty space with raw concrete columns and concrete floors bathed in soft natural light.

Additional Living Space Was Added To This 1960s Home in Melbourne

BENT Annexe adds additional living space to a 1960s home with a lot of charm, while also reconnecting it to the garden. In contrast to the heaviness and introspective nature of the original home, this new, light-weight and light-filled Annexe is open and outward-looking

Related Articles