Somes Sound House / Matthew Baird Architect

Somes Sound House / Matthew Baird Architect

Project: Somes Sound House
Architects: Matthew Baird Architect
General contractor: Chris Parsons Builder
Location: Mount Desert Island, Maine, United States
Completion date: August 2017
Project size: 1,885 square feet
Photography: Elizabeth Felicella
Text by Matthew Baird Architect

A family with two young boys, wanted a vacation house built on undeveloped land near Acadia National Park. The property is in a remote forest at the end of a peninsula, with eastern views to the mountains and western views across Somes Sound. Tall spruce and pine trees contrast against the sea, and the ground is covered with granite outcroppings, moss, and lichen that roll down to the water’s edge. For the program, the brief required four to five bedrooms and three baths. A modest structure that would sit lightly on the ground was desired.

Somes Sound House / Matthew Baird Architect

The Somes Sound house is composed of two volumes in an L-shape formation. The structures are separated by a breezeway. To accommodate the family during the colder seasons, the main volume is winterized; the second is a sleeping wing for summer use. The primary structure, where the main bedrooms are located, is sloped, low, and horizontal at the water side; it rises to a vertical and solid expression at the eastern, mountain side of the house. A small sleeping loft is tucked into the eaves of the open plan kitchen, dining, and living room. A deeply cantilevered overhang protects the living room glazing from the western sun in the summer and provides a cover for rainy days.

Somes Sound House / Matthew Baird Architect

The summer wing comprises two sleeping units connected by a shared bathroom. The circulation is outside, protected by a rudimentary porch, which affirms the simple idea of shelter while engaging the surrounding scenery. Located at the farthest end of the southwest wing is an isolated studio, which offers views to the wooded landscape and the sea.

Somes Sound House / Matthew Baird Architect

Accommodating specific island geology, the Somes Sound house was built on stilts doweled to the ledge of this former granite quarry. The exterior is clad with eastern white cedar shakes and has windows made of plantation mahogany. There are no painted surfaces on the exterior; the house is designed to weather naturally over time. Inside, the framing is exposed in a simple rustic expression that is both minimalist and utilitarian. Careful thought was given to the removal of each tree on the site; those that were taken down were milled into planks and integrated as cladding for walls and ceilings. On the exterior, trimless detailing and simple eaves accentuate the craft of the shingle work.

plan 1

Somes Sound House / Matthew Baird Architect

Somes Sound House / Matthew Baird Architect

Somes Sound House / Matthew Baird Architect

Somes Sound House / Matthew Baird Architect

Somes Sound House / Matthew Baird Architect

Somes Sound House / Matthew Baird Architect

plan

Somes Sound House / Matthew Baird Architect

Somes Sound House / Matthew Baird Architect

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick

Whispering Smith’s House A is a challenge to the status quo of housing in Perth. The sustainable apartment-house hybrid is designed for small lots and uses commercial materials in an innovative way to achieve a tight footprint and carbon neutral status.

T Park: spectacular transformation of an old warehouse

The Administration of Amsterdam gave the green light for the rehabilitation of an old warehouse located in one of its administrative buildings, in order...

Dnepropetrovsk Apartment / Azovskiy Pahomova Architects

This apartment is located in new building in Dnepropetrovsk, Ukraine. We made a layout of the apartment because there was one entire space. So we got 3 rooms: 2 bedrooms, living room with dining area and kitchen, bathroom. A customer wanted a practical, fresh, original and laconic design.

Bright Bulgarian Apartment with Delightful Interior Design Elements

This apartment was completed recently by Bulgarian architect Penka Stantchev, founder of PS Architects. Description by architect: I remember very well my first encounter with...

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations

Nestled into a Hemlock-Beech forest, the Lakeside Camping transforms an existing summer retreat into a three generation family compound. The camp’s quiet repose on the periphery of existing structures discreetly reorders the site, strengthening relational hierarchies and celebrating the landscape.

Caxias do Sul Apartment by Leonardo Ciotta Arquitetura

The intimate part of the Caxias do Sul apartment has an office, a guest bedroom and the suite of the couple that receives an unusual equipment for urban apartments, a hot tub overlooking the city center. In order to create a great light and airy environment it was considered that the social area should be expanded to the maximum without barriers and if possible to unify the balcony to the living environment.