Residential ArchitectureHousesCampos Studio Has Integrated Sooke House with the Rhythm of the Forest

Campos Studio Has Integrated Sooke House with the Rhythm of the Forest

Campos Studio Has Integrated Sooke House with the Rhythm of the Forest

Project: Sooke house
Architects: Campos Studio
Author: Javier Campos
Builder: Paul Clarkston
Location: Sooke, British Colombia, Canada
Area: 1450sq ft
Year: 2018
Photography: Ema Peter
Text by Campos Studio

The Sooke house, made for a woman and her dog sits on a rocky knoll where the forest meets the sea. A small clearing nested among the trees upon the knoll provides slices of ocean and mountains through the trunks of the large pacific northwest rainforest. These fractured and partial perceptions of the forest and its surroundings gave us inspiration to design a house that framed discreet experiences; as a way to make present the maxim that you cannot see the forest through the trees.

Campos Studio Has Integrated Sooke House with the Rhythm of the Forest

After camping on the site, the design team drew inspiration from being in the forest and eschewed the traditional impetus to place a house on the edge of the forest looking out into the ocean. The rocky knoll, at the high point of the site, emerged as the natural place that organized the site. It was the place where everyone congregated to observe and socialize. Recognized as such, the decision was taken to leave this area intact and envelop it with the house.

dining room, Campos Studio

The forest, a series of Douglas Fir, Sitka Spruce and Cedars trunks supporting their foliage high up in the air became our inspiration for the tectonic of the house. The house structure organized around one proportioned concrete column rising out of the floor mimics the trees trunks in size and scale. This column, along with the wood stove pipe, recreate and integrate the house with the rhythm of the forest.

Campos Studio Has Integrated Sooke House with the Rhythm of the Forest

When one looks up from the forest floor one becomes aware of the protection provided by the large branches that spread from the trunks of the trees with the light filtering through the dense filigree of the needles. The meandering ridge beam that branches along the main space supports a thin slat wood ceiling meant to evoke the canopy of these surrounding conifers.

Campos Studio Has Integrated Sooke House with the Rhythm of the Forest

The experience of the forest from the house was replicated in the house by organizing each space around a different abstracted view of the landscape. A series of forest vistas through each room present different aspects of the forest, to views of the trunks, tree canopy, shoreline, ocean and mountains. This not only serves to recreate the all encompassing forest experience but also to create a unique environment for each space in the house. A technique that creates rich variety for a small house in the woods.

Campos Studio Has Integrated Sooke House with the Rhythm of the Forest

fireplace, Campos Studio

Campos Studio Has Integrated Sooke House with the Rhythm of the Forest

Campos Studio Has Integrated Sooke House with the Rhythm of the Forest

bedroom, Campos Studio

outdoor, Campos Studio

terrace, Campos Studio

Campos Studio Has Integrated Sooke House with the Rhythm of the Forest

Campos Studio Has Integrated Sooke House with the Rhythm of the Forest

plan

Subscribe to our newsletter

Small Flat for a Young Couple / Studio Bazi

Architects: Studio Bazi Location: Moscow, Russia Architect in Charge: Alireza Nemati Area 35.0 m2 Photography: Ilya Ivanov This small flat was designed by architect Alireza Nemati for him and...

Vijayawada Garden Estate: Innovative Architecture with Futuristic Design

Beijing - based Penda Architecture and Design have designed Vijayawada Garden Estate, a residential project with futuristic modular design that provides 36,000 square meters...

Meditative Retreat with Expansive Views of the East China Sea

Perched on the edge of a cliff on Japan’s remote Ikema Island, this house provides a meditative retreat with expansive views of the East China Sea. Built of concrete to withstand extreme weather, the architects detailed the home with traditional Japanese materials to soften its edges.

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects

Skin Box House is a family home located in Windsor, Victoria, extended and renovated by Mcmahon and Nerlich Architects. Project description: The experience of being inside...

Two Halves House by Moloney Architects

The Two Halves House on Silverwattle Drive is divided in to two pavilions of exactly the same size. The upper level pavilion houses the sleeping areas, whilst the lower level is the kitchen, meals, living spaces and garage.

Recommended Stories