Residential ArchitectureRenovation ProjectsRailroad-Style House Remodeled by McElroy Architecture

Railroad-Style House Remodeled by McElroy Architecture

Railroad-Style House Remodeled by McElroy Architecture

Architect: McElroy Architecture
Project: Railroad-style house renovated
Location: Noe Valley, San Francisco, United States
Photography: Eric Rorer

This Victorian railroad-style house had a series of small rooms from front to back. It was covered by an unfinished attic with one small room at the back of the roof and an unfinished basement below. The challenge was to bring in more light throughout. First we located a new staircase to connect all three floors. Then we combined the last few rooms and opened part of the attic to create a common, vaulted living space with skylights above.

Railroad-Style House Remodeled by McElroy Architecture 1

The removed attic redwood framing was reused to build a new bridge with steel rails that connects two parts of the top floor. To create living space above we dropped the remaining attic floor level and added dormers to the roof. Two bedrooms were also created at the basement level. A skylight shaft enclosed in glass illuminates the kitchen as it continues to a lower bedroom. Original details such as casework, plaster molds, redwood and windows were preserved, lending to an old / new mix.

Railroad-Style House Remodeled by McElroy Architecture 2

Railroad-Style House Remodeled by McElroy Architecture 3

Railroad-Style House Remodeled by McElroy Architecture 4

Railroad-Style House Remodeled by McElroy Architecture 5

Railroad-Style House Remodeled by McElroy Architecture 6

Railroad-Style House Remodeled by McElroy Architecture 7

Railroad-Style House Remodeled by McElroy Architecture 8

Railroad-Style House Remodeled by McElroy Architecture 9

Railroad-Style House Remodeled by McElroy Architecture 10

Trailbend Taproom, Seattle / Graham Baba Architects

When the owners of several beloved Seattle beer institutions (The Dray and The Yard) wanted to expand into a new part of town, they approached the design team with a vision: design a beerhall-style taproom that was contemporary

Environmentally friendly furniture for children, by Hiromatsu

Yu Watanabe is an 80 years retired design professor that has returned to work to create the Hiromatsu, a series of wooden furniture for...

TR Studio Renovate and Extend Four-Storey West London Terrace House

London-based architecture and interior practice TR Studio have recently completed the extension and extensive refurbishment of a West London terrace house.

Peloponnese Olive Tree Stone House by Ivana Lukovic

A starting point of creative departure was the industrial feel of a traditional stone stable, characteristic for the Peloponnese rural areas, with its low, long, and tiled shed roof appearance.

Wythe Townhouse in Brooklyn / Young Projects

The Wythe Townhouse involves the gut renovation of, and addition to, an existing townhouse on a corner lot in Williamsburg, Brooklyn, NY. The project...

Related Articles