Sluice Point House by Omar Gandhi Architect

Sluice Point House by Omar Gandhi Architect

Architects: Omar Gandhi Architect
Project: Sluice Point House
Design Omar Gandhi, Jeff Shaw
Location: Yarmouth, Canada
Photographs: Ema Peter Photography, Jeff Shaw, Doublespace Photography

Sluice Point house is located on the southern tip of Nova Scotia within the Argyle Municipality of Yarmouth County. The site is located on a forested high point, adjacent to long, low-lying views of marshland, small islands, and the waters of the Tusket River off the Gulf of Maine.

Sluice Point House by Omar Gandhi Architect 1

The coastline is scattered with very few small, traditional cottages and homes, far from overdeveloped with new buildings. From the initial site visit, it was clear that any proposed building would need to be respectful. The form of the  Sluice Point house would be low, long and horizontal and the material palette would be composed of natural, local materials which would blend into the landscape. Formally, the building is inspired by the infamous Acadian salt water haystacks, “une barge”, which dot the local landscape. Historically, the haystacks allowed for storing hay on the open marshes on structures which kept it elevated and protected from the water when the marshes flooded.

Sluice Point House by Omar Gandhi Architect 2

The clients are Swiss seasonal occupants, using the dwelling as an outlet for recreational activities such as swimming, fishing, boating, hiking and more. As such, it was crucial that space is designed to be durable, rugged and easily maintained. This was achieved by using a consistent palette of natural and raw materials such as concrete and local wood cladding.

Sluice Point House by Omar Gandhi Architect 3

The client had several requirements that we were able to integrate into the early stages of design. The great room space was to be open, versatile, and free from distraction when required to emphasize the exterior view. This translated into space which could be transformed from a fully programmed interior space to one which was completely concealed and minimal. Flexible elements such as a series of sliding panels, barn doors, and a central, rotating fireplace allow the center of activity and gravitation to shift easily and flow naturally.

Sluice Point House by Omar Gandhi Architect 4

The program required both open and covered outdoor deck spaces. One was to be used as a morning deck off of the master suite where the client could enjoy a cup of coffee and take in the early sunrise to the east. The second, a covered deck, was to be a space for evening entertainment, an extension of the living room where occupants and guests could enjoy the rotating fireplace from a covered space that could extend use into the shoulder seasons.

Sluice Point House by Omar Gandhi Architect 5

The semicircular design of the residence places the living areas along the ‘views’ side while weighing the services to the back of the floor plan. The structure is composed of flanking bedroom wings and a central indoor/outdoor great room space which is clad entirely in local clear spruce and birch millwork. The monolithic look has a feeling of the space being carved from the wood exterior form.

Sluice Point House by Omar Gandhi Architect 6

The materiality, form, and siting are all intrinsically connected to the local condition. The economical shed roof is inspired by local fishing sheds and shanties spread along the Nova Scotia coastline – gently morphed. The roof framing spans the exterior walls, making for the most economical and efficient roof form possible. Both wall and roof are clad in the same eastern white cedar, locally sourced, creating a full wood shingle shell.

Sluice Point House by Omar Gandhi Architect 7

As one approaches the residence they are faced with a low-slung roof, gently canted wall, and a minimal amount of glazing in the form of broken dashed dot ribbon. The apex of the elevation is highlighted with a shining white hoop marking the entry and piercing the center of the home.

Sluice Point House by Omar Gandhi Architect 8

The entry hoop is in the orientation of a tall corridor, compressed on the sides. In extreme contrast, as one enters the space, passes through the threshold, and enters the great room, they are presented with a long, low horizontal panorama of the marshy coastline and island-dotted ocean view. Until the point of entry, the panoramic view of the landscape is withheld from the visitor as the width of the house conceals the dramatic sight.

Sluice Point House by Omar Gandhi Architect 9

Sluice Point House by Omar Gandhi Architect 10

Sluice Point House by Omar Gandhi Architect 11

Sluice Point House

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Fetén sushi-bistro in Barcelona / PPT Interiorismo

Fetén sushi-bistro is a project completed in 2015 by Barcelona-based Piedra Papel Tijera Interiorismo. Description by PPT Interiorismo: Fetén Sushi-Bistro was the dream of two young...

Walper Hotel Features Historic Details Combined with a Bold Contemporary Design

The historic Walper Hotel in Canada’s Silicon Valley North is the new hot spot for Kitchener Waterloo’s growing tech community. With newly opened offices of Yahoo, Google and other major tech players, as well as Waterloo’s RIM and the Perimeter Institute

White House in Toronto / Cindy Rendely Architexture

Architects: Cindy Rendely Architexture Project: Addition and interior renovation Location: Toronto, Ontario, Canada Year Completed: 2014 Builder: Arthur Ross Ltd. Photography: Scott Norsworthy Cindy Rendely Architexture have designed White House, a...

Mama Makan Amsterdam by Concrete Studio

Mama Makan is a contemporary Dutch-Indonesian Grand Café that seamlessly integrates with the hotel lobby, connecting travellers with the local residents and the historic context of the neighbourhood. Mama Makan is inspired by the journeys on the ancient trading routes.

Leaside Residence in Toronto / Studio JCI

Designed by Studio JCI, this private residence is located on a typical infill lot in the Leaside community, Toronto, Ontario. The design of this project...

Church House is an Adaptation of an Existing Heritage Church into a Unique Family Home

The Church House is a 2 storey hillside residential extension and adaptation of the heritage listed ‘Church of Transfiguration’ in the Brisbane suburb of Norman Park. The family home incorporates elements of subtropical design and emphasises a connection to the natural and built context of the site.