BT Tropical House, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

BT Tropical House, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

Project: BT Tropical House
Architects: Estudio Jorgelina Tortorici Arq.
Location: Adrogue, Argentina
Area: 411.0 m2
Year 2017
Photo Credits: Alejandro Peral

This 450m2 house is located in a corner lot, in a closed neighborhood of the city of Adrogué, in Buenos Aires. In the form of an “L” the house embraces the central garden from the outside towards the inside. To one side, an almost blind façade of rough concrete, in relation to the main access street of the neighborhood, closes to the traffic and to the exterior views. Towards the other street, a cul-de-sac, almost without traffic or neighbors, the facade becomes more transparent and permeable. The interior-exterior continuity, a subject that we wanted to focus on, was achieved through facades that open, slide or are perforated generating different filters that sift the light, control the visuals and give different depths and movement to this house.

BT Tropical House, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

The arrival at a BT Tropical House is always an opportunity to “celebrate the access”. In this case, with two “tropical” courtyards, a hall is caught between these two gaps articulating as well as separating the living area from the sleeping area. Both provide light and vegetation, freshness … melting the interior space with the exterior. The sleeping area required to sit on an almost blind block, in direct contact with the land, at level. A metal “skin” made out of microperforated sheet metal shutters serve as sun protection while closing the entire facade as a security system. In the daily use area – the living quarters area – the house raises half a level to bury the service area, garage, and gain longer visuals towards the garden. In this way, the site slopes down and away from this part of the house towards a pool and terraced gardens.

BT Tropical House, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

Noble materials, with their own texture and color, their own brightness, transparency, give a neutral palette that accompanies all the custom-designed furnishings created entirely by the firm. An independent reinforced concrete structure combined with metal columns, is the perfect ally to separate the structure from the enclosures and achieve the large overhang that covers the gallery blurring the line that separates the living-dining room from the outside, offering a smooth continuity towards the garden.

BT Tropical House, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

BT Tropical House, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

kitchen, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

bathroom, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

BT Tropical House, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

bedroom, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

bathroom, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

BT Tropical House, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

bathroom, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

BT Tropical House, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

pool, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

BT Tropical House, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Geef House / Damilano Studio Architects

Geef House was born in a compromised context in the first outskirts of Sondrio (SO, Italy) within a lot that was used as a relax time place by employees of an electric company.

Apartment Lady, Ljubljana / Idealists Studio

When our team was chosen to design a new interior in one of Ljubljana’s newest buildings, the apartment was practically ready to move in – painted, with all the hardware installations, oak laminated parquet and a completed bathroom with ceramic tiles and sanitary equipment.

Nulla Vale House and Shed / MRTN Architects

Just past the airport the landscape changes from tract housing to pastoral land and small rural communities. Dotted along the drive are old agricultural outbuildings and early settler dwellings. Nostalgia for this connection between land and building was the guiding principle for our Nulla Vale House and Shed.