Canyon Preserve, Texas / Lake Flato Architects

- Advertisement -

Canyon Preserve / Lake Flato Architects

Project: Canyon Preserve
Architects: Lake Flato Architects
Location: Austin, Texas, United States
Photo Credits: Casey Dunn
Size: Conditioned: 3,517 sq. ft. / Unconditioned: 706 sq. ft.
Text by Lake Flato Architects

Tucked into the Hill Country canyons, the buildings of Canyon Preserve stair step down steep, rocky slopes of oaks, first growth cedar and hearty indigenous vegetation, creating a secluded and serene setting for this intimate house. The desire to incorporate the rugged rock outcroppings, preserve the native habitat for plants and creatures and to take advantage of the distant and near views served to organize the house on three distinct rock shelves that highlight the geological nature of the land forms as they descend to the spring fed creek far below. The secluded nature of the site allowed for abundant outdoor rooms and terraces, which are often used more actively than the interior spaces. There is an element of surprise as one descends through the site and experiences the hidden views.

Canyon Preserve / Lake Flato Architects

The linear plans of the main house and pool house are comprised of a simple stone “box” of rooms that anchor the structures to the hillside, while the repeating grid of wood columns and beams creates the graceful shed that sits lightly on the stone. The dry-stacked limestone walls course in and out of the structures and meld with the colors and textures of the native limestone.
Rainwater collection tanks and an aerobic treatment system are used for irrigation. The roof mounted photovoltaic system generates approximately 90% of the electricity needs for the project. A ground source heat pump provides the heat and A/C.

Canyon Preserve / Lake Flato Architects

Canyon Preserve / Lake Flato Architects

Canyon Preserve / Lake Flato Architects

Canyon Preserve / Lake Flato Architects

bedroom / Lake Flato Architects

bathroom / Lake Flato Architects

shower / Lake Flato Architects

Canyon Preserve / Lake Flato Architects

Canyon Preserve / Lake Flato Architects

- Advertisement -

In House: Private Residence in Taiwan Upgraded by Ganna Design

In House is a private residence completed in 2016 by Ganna Design, a design studio based in Taiwan. The Homeowners of the project is a...

Point Dume House by Griffin Enright Architects

The Point Dume House explores the nature of fluidity and sequence in the context of space, circulation, and landscape. The site rests atop one of the highest points in Point Dume, Malibu, and offers stunning panoramas that make the organization of views of paramount concern.

Cicero restaurant by Tommaso Guerra: a place where you feel at home

The vision of the owner of Cicero, a bistro located in the Prati District of Rome, was to create a “home feeling”. This was...

Electricity and color obtained by using shower: Dynamo Rainbow

Powered by Rubinetterie Cristina, company from Italy, Dynamo Rainbow is a shower that uses water to produce electricity. In the head of the shower...

Bougainvillea Row House / Luigi Rosselli Architects

Project: Bougainvillea Row House Location: Woollahra, New South Wales, Australia Design Architect: Luigi Rosselli Project Architect: Sean Johnson Builder: Building With Options Pty Ltd Structural Consultant: Rooney & Bye...

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows

Leis is a hamlet with old black wooden buildings, a white chapel and a small restaurant located in the mountains above Vals in Graubünden,...

Cholla Vista House / Kendle Design Collaborative

A canopy of angled ceiling planes radiate out towards the expansive city and mountain views while defining the various volumes of the Cholla Vista house.

Ridgewood Residence / Matt Fajkus Architecture

The Ridgewood Residence is a carefully-composed interpretation as a reimagined classic Mid-Century Modern house by A.D. Stenger. The horizontality of the original design, low-pitched roof and unique fireplace form are respected in the adaption

Remodeled 1930s Bauhaus Bungalow in a Stylish Contemporary Home

House in Hamble-Le-Rice is a complete renovation and extension project completed by La Hally Architect. The Bauhaus bungalow sits on the edge of the...

Former Office Spaces in Amsterdam Converted into High-End Urban Lofts

With the conversion into high-end urban lofts Bureau Fraai & BNLA architecten made the design for the upgrade of former office spaces underneath two of in total four characteristic ...

Prefabricated Wooden House by Gláma Kím Architects

This prefabricated wooden house is laid out so all family members are aware of each other, yet respecting everyone´s privacy. A large open space (almost 6 meters ceiling height) connects the living room, the kitchen, a workspace and the upper floor spaces.