Cole House, Napa, California by Richard Beard Architects

Cole House, Napa, California by Richard Beard Architects

Project: Cole House
Architect: Richard Beard (Designed by Richard Beard while a Principal at BAR Architects)
Location: Napa, California, United States
Landscape Architect: Blasen Landscape Architecture
Interior Designer: Nicholas Vincent Design
Contractor: Ryan Associates
Contractor (Long Barn & Study): Ken Finley Construction
Lighting Design: Hiram Banks Lighting Design
Year 2017
Photography: Paul Dyer
Text and photos provided by Richard Beard

“The first time I visited the site, I was immediately aware of its uniqueness. Several beautiful land forms meet here, with full views across a valley to Mount St. Helena. Then there’s the history of the place, which you can see as well as feel. The Cole House is significant not only historically, but also architecturally. Related agricultural buildings also date from the 19th century – all a reminder of the area’s rich agrarian traditions.”Richard Beard, FAIA

Cole House, Napa, California by Richard Beard Architects

The Cole house was originally constructed in 1889 by a prominent physician from San Francisco as a family retreat and farm. Following his death, his wife and daughters continued to maintain the property raising poultry and planting numerous fruit trees. Named “La Perlita del Monte” (the little pearl of the mountain) by the family, this site has a long agrarian history that continues today as part of the renowned Diamond Mountain District AVA, and now home to Theorem Winery.

Cole House, Napa, California by Richard Beard Architects

Originally designed to respond to the local climate, the Cole house features wrap-around porches, deep overhangs, an elevated floor level to catch the breeze, and tall ceilings. Following extensive historical research and planning, the historic structure was updated within the framework of the Secretary of the Interior Standards to preserve the original character and design. Extra care was taken to preserve and reuse as much of the existing building materials and structure as possible.
A majority of the original exterior and interior wood was restored, including the windows and the signature interior redwood cladding and douglas fir floors. The renovation also included more modern sustainable features; a fully insulated building envelope, new high efficiency HVAC system, and new plumbing and electrical systems. The restored existing passive features of this vernacular house combined with the modern active systems result in a very efficient modern farmhouse.

living room, Napa, California by Richard Beard Architects

Situated on a forty-one acre property nestled between the hills of Napa and Sonoma Counties. The reimagined site design honors several historic components of the property through the preservation of significant trees, orchard trees, repurposing of a vernacular agricultural building, maintaining the material palettes, and repurposing old tufa stone from the site. The native Douglas Fir grove, mature magnolia trees, a crepe myrtle, and a majestic maple tree provide shade for the house and preserve the grandeur of this historic site.

fireplace, Napa, California by Richard Beard Architects

Cole House, Napa, California by Richard Beard Architects

Cole House, Napa, California by Richard Beard Architects

kitchen, Napa, California by Richard Beard Architects

Cole House, Napa, California by Richard Beard Architects

fireplace, Napa, California by Richard Beard Architects

bedroom, Napa, California by Richard Beard Architects

bedroom, Napa, California by Richard Beard Architects

Cole House, Napa, California by Richard Beard Architects

bathroom, Napa, California by Richard Beard Architects

Cole House, Napa, California by Richard Beard Architects

Cole House, Napa, California by Richard Beard Architects

Cole House, Napa, California by Richard Beard Architects

Cole House, Napa, California by Richard Beard Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Minimalist Moscow Apartment with a Bright and Cozy Atmosphere

The main idea behind this Moscow apartment project by Monoloko Design is to turn the interior toward the view from the windows. The interior is designed to reveal the entire space, drawing attention to panoramic views of a nearby park

Ascot Vale House / Urban Creative

Sitting on a 5.5m wide site, and bounded by 6m high walls and behind an existing shop, this 3 bedroom Ascot Vale House in Melbourne's inner west has deployed a number of clever strategies to transcend its constraints.