Residential ArchitectureHousesSeaview Escape House, Bainbridge Island / Coates Design Architects

Seaview Escape House, Bainbridge Island / Coates Design Architects

Seaview Escape House, Bainbridge Island  Coates Design Architects

Project: Seaview Escape House
Architects: Coates Design Architects
Builder: Fairbank Construction
Location: Bainbridge Island, Washington, United States
Photo Credits: Lara Swimmer Photography
Text by Coates Design Architects

This shoreline home is a 2800 square foot, 2-bedroom Pacific Northwest-style house anchored into a steep-sloped site. There is an open-concept living, dining, and kitchen area that opens directly to the outdoors with a corner bi-fold door system. A stone mass wall divides the public and private spaces of the house while enclosing the stairs, support areas, and powder room. There are many nature-inspired elements in this home such as pendant light fixtures in the kitchen that are reminiscent of shells and wood-grained tile in the master bath.

Seaview Escape House, Bainbridge Island  Coates Design Architects

The hillside waterfront property has been in the clients’ family since the 1950s and contains two parcels that used to have a mid-century home and a 1920s cabin. The two siblings that had acquired these wanted the two homes redeveloped in conjunction with one another. They hoped they would be able to use the houses, which are just 50 feet apart, for big family gatherings to ensure their families stayed close. The existing site topography was maintained to minimize earth disturbance on the steep slope and the new homes were built on the existing footprint.

Seaview Escape House, Bainbridge Island  Coates Design Architects

Each home includes a material palette of stone, concrete, wood, and metal, complimenting one another while defining the subtle differences in the siblings’ personal tastes. Both utilize a stone mass wall to delineate the private spaces from the shared central public spaces. The site is accessed by a communal drive shared between the two homes, providing a unique overlook of the cantilevered green roof.

Seaview Escape House, Bainbridge Island  Coates Design Architects

Seaview Escape House Features:
Green roof that blends into the landscape
Double-height living and dining space
Bi-fold door system opening the living area to outside deck
Open-concept living, kitchen, and dining area
Nature-inspired interior design elements

Seaview Escape House, Bainbridge Island  Coates Design Architects

dining area, Bainbridge Island, Coates Design Architects

kitchen, Bainbridge Island, Coates Design Architects

kitchen, Bainbridge Island, Coates Design Architects

bedroom, Bainbridge Island, Coates Design Architects

bathroom, Bainbridge Island, Coates Design Architects

Seaview Escape House, Bainbridge Island  Coates Design Architects

open living space, Bainbridge Island  Coates Design Architects

Seaview Escape House, Bainbridge Island  Coates Design Architects

Seaview Escape House, Bainbridge Island  Coates Design Architects

Subscribe to our newsletter

Kafe Magasinet in Gothenburg / Main Office

Kafe Magasinet was designed by Main Office, a multidisciplinary practice currently developing projects in Sweden and Mexico. Located in Gothenburg, Kafe Magasinet is hosted...

Major Renovation of a Single-Family Home Built in the 1940s

Project: Major Renovation of a Single-Family Home Architects: MYTO design d’espaces vivants inc Location: Mont-Royal, Canada Interior design: Martine Brisson Structural engineering: Prospect Plus Storage: Yara by Cesar, Pure...

West Coast Retreat for a Wisconsin Family

Designed as a West coast retreat for a Wisconsin neurosurgeon, attorney, and family, the Cornelio house sits on a narrow corner lot enjoying views of the hills, the city, and the Pacific horizon beyond.

National Monument Kamp Amersfoort

Project: National Monument Kamp Amersfoort Concept & exhibition design: Tinker imagineers Architect: Inbo amsterdam Landscape: Juurlink+Geluk Construction & hardware: Flink VR Experience: Tinker imagineers, YIPP, Shosho, BureauMaike Soundscape reflection room:...

Caxias do Sul Apartment by Leonardo Ciotta Arquitetura

The intimate part of the Caxias do Sul apartment has an office, a guest bedroom and the suite of the couple that receives an unusual equipment for urban apartments, a hot tub overlooking the city center. In order to create a great light and airy environment it was considered that the social area should be expanded to the maximum without barriers and if possible to unify the balcony to the living environment.

Recommended Stories