Residential ArchitectureHousesCarlton Terrace / Windust Architecture x Interiors

Carlton Terrace / Windust Architecture x Interiors

Carlton Terrace, Windust Architecture x Interiors

Project: Carlton Terrace
Architects: Windust Architecture x Interiors
Location: Melbourne, Australia
Project size: 167 m2
Year 2017
Photographer: Michael Kai

Carlton Terrace is Period Victorian at front; light, angular and dynamic at rear. The owners asked for a break from the past. A mature couple, with a large and extended family, looked forward to new spaces filled with natural light, all-year living, and the ability to connect visually with their surroundings.

Carlton Terrace, Windust Architecture x Interiors 1

Their terrace house sits within a long street of properties that fit tightly alongside each other. Almost all properties are narrow in width, and short in depth. The brief to include the standard “kitchen/ dining/ living”, together with an ambitious 4 bedrooms and 2 x bathrooms, created a challenge to fit all that was required within the small building

Carlton Terrace, Windust Architecture x Interiors 2

For Carlton Terrace we set out to explore contrasts in volume and texture.

Volume:
Our approach was to first create a light, airy and open ground floor plane, with a bold volume above. At ground level, we outline a continuous space from the kitchen to the “green wall” externally. With the space being visually continuous inside and out, each side of the façade benefits from connection to the other side. In contrast, the upper level form was shaped by the briefed space requirements, rubbing up against the need for sunlight into the north facing windows of the adjacent property to the south.

Carlton Terrace, Windust Architecture x Interiors 3

Texture:
The monolithic, upper level form is articulated with a fine patterning of neatly seamed flat locked panels. Contrast this with the delicate, but sharp, screen elements pinned off the façade by a neat gap. Internally, the main space is accentuated with ribbed walls on one side, and a smooth venetian render, inside and out, on the other.

Carlton Terrace, Windust Architecture x Interiors 4

Key Feature – The Screen:
Without resorting to frosted glass and a sill height above 1700mm, a large upper level window dominates the rear façade. The screen to the window serves the functional requirement of allowing long and short-range views from inside the main bedroom, and adds a lightness externally. The screen is made from a galvanised ladder frame, clad with single dot perforated flat plate aluminium. The aluminium is held off the main façade to add to the lightness to the otherwise bold volume.

Carlton Terrace, Windust Architecture x Interiors 5

Carlton Terrace, Windust Architecture x Interiors 6

Carlton Terrace, Windust Architecture x Interiors 7

Carlton Terrace, Windust Architecture x Interiors 8

Carlton Terrace, Windust Architecture x Interiors 9

Carlton Terrace, Windust Architecture x Interiors 10

La Colombe d’Or Bungalows, Houston, Texas

Located in the heart of Houston’s eclectic Montrose neighborhood, the Garden Bungalows at La Colombe d’Or offer visitors and locals alike an artful respite from the hum of the big city that surrounds.

Old Apartment in Greece Transformed into an Industrial Space with a Unique Style

The xt casa project is the result of the redesign of an old apartment in Ioannina. The proposal transforms the apartment into an industrial space with a unique style. The structural elements of the building have been used as the main spacial and aesthetic tool in order to define the space.

Tel Aviv Duplex Apartment / Blatman Cohen Architecture & Design

The duplex apartment is located on the 13 and 14 floor of one of the high rise buildings at the old north part of Tel aviv. ‏The entrance level which is on the upper floor of the duplex consists of a living room, a kitchen and master bedroom with shower and toilet.

Ex-House: Away from the City Noise, by GarcíaGermán Arquitectos

The Ex-House project, carried out by GarcíaGermán Arquitectos has proposed and succeds to provide a feeling of silence and isolation, of seclusion, away from...

Scenic Shed by JacobsChang Architecture

The Scenic Shed is a 500 sf single-room space of leisure located in New York’s Hudson Valley. The structure was built using conventional wood framing on a concrete slab foundation and the low-maintenance white stucco exterior abstracts the building against the natural landscape.

Related Articles