Residential ArchitectureRenovation ProjectsA Small 1930’s Brick Bungalow Transformed into a Cozy Family Home

A Small 1930’s Brick Bungalow Transformed into a Cozy Family Home

A Small 1930’s Brick Bungalow Transformed into a Cozy Family Environment

Architects: Windust Architects x Interiors
Project: Wordsmith  / Brick Bungalow Re-design
Location: Melbourne, Australia
Photography: Richard Wong
Text by Windust Architects x Interiors

From the architects: Wordsmith has changed this family home for good. It sees a small 1930’s brick bungalow emerge into a verbally active family environment, with spaces to write and store books. With one parent working from home and 2 active young boys, it was clear from the beginning that this family wanted to significantly improve the way they spent their days at home.

A Small 1930’s Brick Bungalow Transformed into a Cozy Family Environment 1

An interest in writing, reading, slow food and barbeques, provided the key ideas for this house addition and alteration. Our client also required spaces that were flexible, and materials that were robust. And they wanted to do this without having to resort to “open plan” living. The design allowed circulation to transition smoothly between private bedroom and family areas, arriving at the kitchen, the family’s heart.

A Small 1930’s Brick Bungalow Transformed into a Cozy Family Environment 2

We extended the line of the existing gabled roof to avoid “cost heavy” box gutters and roof details. Raked ceilings provide drama, cross ventilation and eventually, the desired separation of new dining and living spaces: a “not so open plan”.

A Small 1930’s Brick Bungalow Transformed into a Cozy Family Environment 3

A “blackboard” wall is made at the intersection of old and new, providing the space for active words. Opposite in the living areas, are the “library” walls providing space for stored words; books. To the north is the outdoor entertainment area, flanked by brick walls to allow space for the 5 barbeques.

A Small 1930’s Brick Bungalow Transformed into a Cozy Family Environment 4

To reduce risk and achieve the desired outcome, we actively managed the budget and costs via material selection, straight forward design details, and using a negotiated tender with a trusted builder throughout design development and contract documentation.

A Small 1930’s Brick Bungalow Transformed into a Cozy Family Environment 5

To the existing east/west orientated site, a northern aspect is introduced into the new sections of building. With the raked ceilings and highlight windows, the new spaces achieve abundant natural light and cross ventilation. The external entertaining area, with its open sky awning, allows for sun protection and all year usage.

A Small 1930’s Brick Bungalow Transformed into a Cozy Family Environment 6

A Small 1930’s Brick Bungalow Transformed into a Cozy Family Environment 7

A Small 1930’s Brick Bungalow Transformed into a Cozy Family Environment 8

Subscribe to our newsletter

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres

ASR House is a renovation project of a house situated on the second floor of a building located in Sicily, in the old town centre of Ragusa near the Cathedral and the Bishop's Palace. A survey showed that the portion of the building to renovate had already been consolidated in the 90’s, during a restoration and consolidation of the entire property.

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas

The Autohaus is a car collectors’ garage and residence in central Texas. The design features compact living quarters, expressed as a single mass, floating above an open area for flexible gathering and automobile calibration/display.

Sandy Point House / Kennedy Nolan

Perched on the coastal dunes of eastern Victoria, this is a holiday house for a family who have a long association with the modest beachside hamlet of Sandy Point. Almost three hours from Melbourne, this house is designed not so much for weekends as for extended stays - in both summer and winter.

Coastal Holiday House with a Retro Vibe at Sorrento on Victoria’s Mornington Peninsula

Sorrento House is a coastal holiday house composed of a series of stepped pavilions reflecting the sites undulating topography. The living space, master bedroom and guest bedroom sit under the main roof plane, while a separate pavilion, linked by the deck, incorporates two further bedrooms.

Tsuga Townhomes by Wittman Estes Architecture + Landscape

Tsuga Townhomes set out to resolve this paradox of low cost and high quality, working to achieve excellent sustainable design while balancing the construction cost proforma.

Recommended Stories