Residential ArchitectureEducational ArchitectureCasa da Árvore - Elementary School

Casa da Árvore – Elementary School

Elementary School - Casa da Árvore

Project Name: Elementary School – Casa da Árvore
Typology: 1st Cycle School of Basic Education
Author: Contaminar Arquitetos
Team:
Principal Architects: Joel Esperança, Ruben Vaz, Eurico Sousa and Joaquim Duarte
Collaborating Architects: Filipa Pimpão, Ana Carolina and Sara Fernandes
Constructor: Irmãos Couto e Coito, Lda
Engineering: Dimeng, Lda
Air conditioning: Leiricanal, Técnicas Lda
Lighting: Socilux, Lda
Location: Leiria, Portugal
Project completion year: 2020
Built Area: 274.50 m2
Total Area: 752.00 m2
Client: O Jardim dos Fraldinhas
Photography: Fernando Guerra | FG+SG
Courtesy of Contaminar Arquitetos

It starts from the imaginary of the treehouse, where the main idea of being in contact with nature and discovery, allows to stimulate learning from a concept that meets the methodology used in school.

Elementary School - Casa da Árvore

Casa da Árvore appears as one of the first moments in which children have contact with the world of architecture in relation to nature.

Elementary School - Casa da Árvore

The idea of connecting classrooms to outer space was the starting point for the development of this project. This premise, coupled with large windows, allowed us to create classrooms where the interior space appears as an extension of the exterior, thus creating a strong connection with nature.

Elementary School - Casa da Árvore

The patios and porches allow children to fully use the space, and the structure itself was designed as an integral part of the patio furniture.

Elementary School - Casa da Árvore

The choice of materials used is in accordance with the concept of the project, where the use of natural cork as a cladding material in the eaves connects us with nature. The stereotomy itself was crafted like pieces of a puzzle, creating a rhythm on the façade that allows for different appropriations and movements. The concrete of the walls was treated in a particular way, almost alluding to the roots of the trees, where you can see the inert materials that make up and support the structure resting on a pavement in earth tones that reinforces the imagery of the Casa da Árvore.

Elementary School - Casa da Árvore

Elementary School - Casa da Árvore

Elementary School - Casa da Árvore

Sugar Gum House / Architects Ink

Sugar Gum House has a sculptural simplicity; a clean, rectangular composition of brick and glass. Designed for a semi-retired couple, the compact footprint measures 21 by 10 metres over two levels.

Saint Martins Lofts in the Heart of London’s Vibrant Soho District

Saint Martins Lofts - the architect’s description: Darling Associates have designed thirteen original loft style apartments in the former Saint Martins School of Art in...

Micro House by Elizabeth Herrmann Architecture

This micro house was designed by Elizabeth Herrmann Architecture + Design. The house has an area of 40 square meters. Project description: When an artist approached...

London Warehouse Converted into a Stylish Life Space

Project: London Warehouse Architect: Sadie Snelson Architects (Furniss and May as initial design consultant) Structural Engineer: Martin Shortt Structural Engineers Location: London, United Kingdom Area: 227 sq m Completed:...

Hide House in Venus Bay by MRTN Architects

Hide House is a retreat from Melbourne, a place where the owners can spend increasing periods of time living and working from Venus Bay.

Related Articles