Gemma Observatory Located on a Remote Mountain Summit in New Hampshire

Gemma Observatory Located on a Remote Mountain Summit in New Hampshire

Architects: Anmahian Winton Architects
Project: Gemma Observatory
Project Manager: Mazen Sakr
Team: Anika Gramsey, Travis Williams
Location: Central New Hampshire, United States
Photography: Anmahian Winton Architects + Client

Gemma Observatory is a private astronomical observatory located on a remote mountain summit in central New Hampshire. The site is characterized by granite outcroppings and is situated at the center of a three-mile radius “dark” landscape with very little light pollution to obstruct astronomical viewing.

Gemma Observatory Located on a Remote Mountain Summit in New Hampshire 1

Gemma’s design rejects a traditional dome in favor of a synthesized architectural form that maximizes usable space and responds to the stark geographic context. Its continuously faceted shape reflects the surrounding landform, and terraced concrete platforms transition between the summit’s bedrock and the building foundation, knitting together natural and man-made landscapes.

Gemma Observatory Located on a Remote Mountain Summit in New Hampshire 2

An unconventional pattern of lock-seamed zinc cladding mediates between the irregular site topography and the building’s geometry, reflecting Gemma’s orientation to both geological and celestial landmarks. Its dimension, color, and patina evoke a material relationship to the gray granite outcroppings, while its heat transfer capability facilitates sky observation by minimizing temperature differential distortion.

Gemma Observatory Located on a Remote Mountain Summit in New Hampshire 4

As a counterpoint to the exterior and its context, the interior is lined with fir plywood, creating a haven of refuge and warmth from the harsh surroundings. The first floor is comprised of a research office, sleeping bunk, and warming room, and is super-insulated to prevent interior/exterior temperature differentials from creating heat eddies that would impede astronomical viewing.

Gemma Observatory Located on a Remote Mountain Summit in New Hampshire 5

A helical stair leads from the cantilevered entry canopy to a fissure in the cladding that opens onto the exterior observation deck. Continuing, the stair arrives at the observatory’s primary viewing platform inside the faceted turret, its interior characterized by high ceilings, a larger telescope, and a camera array. A single person can rotate this turret by hand with an assembly typically used in high-precision manufacturing facilities, and a hand-cranked sliding hatch opens the telescope to the sky. A rift in the zinc cladding creates a corner window, framing Polaris when the turret is locked into the southern cardinal position.

Gemma Observatory Located on a Remote Mountain Summit in New Hampshire 6

Gemma Observatory Located on a Remote Mountain Summit in New Hampshire 7

Gemma Observatory Located on a Remote Mountain Summit in New Hampshire 8

Gemma Observatory Located on a Remote Mountain Summit in New Hampshire 9

Gemma Observatory Located on a Remote Mountain Summit in New Hampshire 11

Gemma Observatory Located on a Remote Mountain Summit in New Hampshire 10

Gemma Observatory Located on a Remote Mountain Summit in New Hampshire 10

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Generator Berlin Mitte Hostel – Distinctive and Eclectic Urban Design

DesignAgency, Ester Bruzkus Architects and WAF Architects worked together to transform two 19th century office buildings into Generator Berlin Mitte. Project description: Generator Berlin Mitte...

Coastal Holiday House Suitable for Frequent Guests and Informal Entertaining

After a decade or so of owning a coastal holiday house a few houses back with limited views, the clients, an Auckland family of five, decided to take the plunge and when one of the last beachfront sites became available they bought it and set about designing a house for their lifestyle.

Greenwich Village Row House / CWB Architects

On the existing front facade of this Greenwich Village row house, a vast majority of the existing brick was damaged beyond repair or in poor condition and brick was patched with cement at other areas.

Caxias do Sul Apartment by Leonardo Ciotta Arquitetura

The intimate part of the Caxias do Sul apartment has an office, a guest bedroom and the suite of the couple that receives an unusual equipment for urban apartments, a hot tub overlooking the city center. In order to create a great light and airy environment it was considered that the social area should be expanded to the maximum without barriers and if possible to unify the balcony to the living environment.