Daycare Center Weltenbummler Berlin by Baukind

Daycare Centre Weltenbummler Berlin by Baukind

Project: Daycare Center Weltenbummler
Interior Design: Baukind
Collaborators: Weise Architects, Gewers Pudewill Architects
Client: BIK e.V.
Location: Berlin, Germany
Size: 765 qm for 85 children
Completed: 2019
Photo Credits: HEJM Photography
Text by Baukind

Since January 2019, 85 children from ten months old to school age have discovered and explored the colorful worlds in the daycare center Weltenbummler. Baukind has created rooms that children, parents and even pedagogical experts can experience and play in. The planning of the new building and the interior design took place in cooperation with Weise Architects and Gewers Pudewill Architects.

Daycare Centre Weltenbummler Berlin by Baukind

At the daycare center Weltenbummler, children are encouraged in their roles as researchers and discoverers. In order to support their curiosity, we introduced versatile elements that can be moved and transformed by the children themselves.
Each children’s group has a room with their own color scheme, so orientation in the new two-story building is a breeze!

Daycare Centre Weltenbummler Berlin by Baukind

Movement is paramount at this institution. Islands, caves and niches, multifunctional adventure shelves and climbing poles invite you to romp around. If you are tired of all the action, you can rest and retreat at the protected plateau.

Daycare Centre Weltenbummler Berlin by Baukind

The daycare center’s guidance system is characterized by clear colors and shapes. One experience zone per group room is monochrome in color, the rest of the room remains simple and white.

Daycare Centre Weltenbummler Berlin by Baukind

The cloakroom is an important place for exchange between parents and educators. In addition, the children should be able to arrive here in peace every day. This area is spacious, has plenty of storage, and offers cozy and relaxing seating islands.

Daycare Centre Weltenbummler Berlin by Baukind

The colored dressing aid makes the changing of little ones a pleasure. Colors are combined together in areas common to all groups and ages, such as wardrobes, toilets, staircases and even in the outside areas, which are also designed by Baukind.

educational environment, design for kids, Baukind

educational environment, Baukind

kids bathroom, Baukind

educational environment, Baukind

educational environment, Baukind

Daycare Centre Weltenbummler Berlin by Baukind

Daycare Centre Weltenbummler Berlin by Baukind

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

This Small Apartment Was Designed for a Young Woman

This small apartment was designed by Kiev-based Lera Katasonova Design. Description by Lera Katasonova: This small apartment is designed for a young woman who is a...

Brooklyn Heights Promenade Apartment / Studio Modh Architecture

Old New York apartments contain layers of decisions made by different owners in different eras. When taking on a new renovation, the design process must re-evaluate these decisions to craft a new space that embraces the good decisions and discards those that no longer work.

Lefty Ranch by Carney Logan Burke Architects

Project: Lefty Ranch Architects: Carney Logan Burke Architects Project Team: Eric Logan, Kevin Burke, Jennifer Mei, Bryan James, Justin Dhein, Leo Naegele Interior Design: Frank Sattervall Landscape Architect:...

Stiga Office in Novi Sad by Modelart Arhitekti

The main challenge for the Modelart designers in the projection of Stiga office was the adaptation of the space to a new function. Initially the space was arranged as a tailor shop but once with the arrival of some new investors

Stirrup House, Idaho / Olson Kundig

This 6,500-square-foot home, which sits on a quiet cul-de-sac in Ketchum, Idaho between Bald Mountain and Dollar Mountain, was designed around the client’s collection of contemporary art alongside commanding mountain views.

Jacaranda House / MacCormick & Associates Architects

The Jacaranda house harnesses the cool air passing in the northern setback in summer and in winter, the thermal mass floor collects sun and is further warmed with in-floor heating offset by solar panels.