Residential ArchitectureEducational ArchitectureNew Student Precinct Pop-Up by Breathe Architecture

New Student Precinct Pop-Up by Breathe Architecture

New Student Precinct Pop-Up by Breathe Architecture

Project: New Student Precinct Pop-Up / home.two
Architects: Breathe Architecture
Location: Melbourne, Australia
Year 2019
Photo Credits: Kristoffer Paulsen

As part of the New Student Precinct, Melbourne University were looking to build a triple bottom line student experience. It was to build on cultural diversity, be wholly sustainable, socially responsible and provide a new and unique student offering, expanding on the existing student experience.

New Student Precinct Pop-Up by Breathe Architecture

Melbourne University wanted to build a series of pop up modules that could be assembled together to form precincts of activation to support the student experience. The pop ups are an assembly of three simple elements – the pod, the platform and the plants. The pods come together to form small scale urban spaces as study pavilions or hospitality offerings. The platforms connect the pods, form seating and performance platforms and to provide elegant accessibility solutions on an undulating campus.

New Student Precinct Pop-Up by Breathe Architecture

The indigenous plants ground the pods as both cooling device and education piece. Melbourne University’s own School of Ecosystem and Forest Science are leading national research on urban heat island effect, cooling provided via green roofs and the reintroduction of biodiversity into urban landscapes. The pods provide the framework to roll out this research out into the campus as a whole, acting as a living lab that educates students in tangible sustainable and social outcomes.

Home.Two by Breathe Architecture

In line with the priority towards environmental sustainability, the pods are built from 100% recyclable steel, Australian Class 1 recycled timber battens, glass, recycled timber floorboards, 100% renewable cork flooring and 100% recycled upholstery made from plastic bottles. Finishes are low VOC and materials are fixed mechanically with no adhesives, to ensure future re-use at the end of the life cycle. Importantly, the pods are 100% electric in their operation – there is no gas connection.

Home.Two by Breathe Architecture

At its core, this project is about equality, social justice, sustainability and about helping educate our future leaders in what positive change can look and feel like.

Home.Two by Breathe Architecture

Home.Two by Breathe Architecture

Walker House by Reflect Architecture

The Walker house design is a shift from a more traditional residential plan to a design scheme that better serves the client’s contemporary lifestyle while helping to offset the cost of living in Toronto.

PopSonics is a fun house situated in a location favored by nature

Brasilia-based LAB606 has recently completed PopSonics House. The architect’s description: We want a fun house to host friends and do everything we can do in the...

D House – Two Storey House Situated at the Top of a Cliff

Located on the coast of Chile, D House was designed by Panorama Arquitectos in collaboration with WMR Arquitectos. This house in Matanzas is situated at...

Sky-High Southbank Apartment / Nido Studio Interior Design

Designer: Nido Studio Interior Design Project: Sky-High Southbank Apartment Location: Melbourne, Australia Area: 500 sqm Project Year: 2017 Photography: Jonathon Griggs Designed by Nido Studio Interior Design, Sky-High Southbank...

Caxias do Sul Apartment by Leonardo Ciotta Arquitetura

The intimate part of the Caxias do Sul apartment has an office, a guest bedroom and the suite of the couple that receives an unusual equipment for urban apartments, a hot tub overlooking the city center. In order to create a great light and airy environment it was considered that the social area should be expanded to the maximum without barriers and if possible to unify the balcony to the living environment.

Related Articles