Casco Loft in Amsterdam / FABRICations

Casco Loft in Amsterdam / FABRICations

Project: Casco Loft
Architects: FABRICations
Team: Ivo Clason, José Cocchiararo, Nina Mertanen, Patrick Roegiers
Location: Amsterdam, The Netherlands
Area: 200.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Jansje Klazinga

Casco Loft is an interior design project developed by FABRICations for one of the Superlofts Houthaven, in Amsterdam. The three stories dwelling takes advantage of the flexibility of the structure to deliver an innovative experience of a housing interior, in line with the resiliency principles of FABRICations. The design relies on a range of strategies that aim to privilege interaction and flexibility, encouraging shared activities and free use. Enclosed spaces, like the bedrooms, are minimized and strategically placed to leave visual and physical proximity of common spaces.

Casco Loft in Amsterdam / FABRICations

In essence, the shell (in Dutch “Casco”) is treated as an open space, where suspended boxes are fitted in. The upper floors are retracted to generate voids and double heights in the proximity of the façades. Such design increases not only the amount of sunlight in the living areas of the house but also allows for more cross ventilation, hereby ensuring a high degree of passive environmental control while simultaneously generating an unconventional spatial experience.

Casco Loft in Amsterdam / FABRICations

Furthermore, each space has its own characteristic visual identity, relying on a wide range of colors, textures, and materials. Different levels of transparency, reflectivity and separation are achieved by the use of metal meshes, wood, resin paint, and methacrylate panels. The choice of unconventional materials for interiors, like the metal mesh normally adopted in armored concrete, brings to the construction added value also in terms of cost-effectiveness, lightweight and space occupation.

Casco Loft in Amsterdam / FABRICations

The flexible layout was designed to allow for a variety of visual and personal interactions. The dominant colors of the staircases and their prominent positioning within the house turn the act of moving through the house into an adventurous journey. By creating multi-functional areas that can change use according to the needs of the user, the design maximizes the value of every single square meter. The entrance space, for example, can be turned into working space or additional living space, since it is located on a separated level from the rest of the house. In the meantime, a guest bedroom is hidden in the colored volume at the entrance, ready to be used during night time.

bathroom / FABRICations

Casco Loft in Amsterdam / FABRICations

Casco Loft in Amsterdam / FABRICations

living room / FABRICations

Casco Loft in Amsterdam / FABRICations

Casco Loft in Amsterdam / FABRICations

kidsroom / FABRICations

bedroom / FABRICations

bedroom / FABRICations

home office / FABRICations

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Vingt House / Bourgeois Lechasseur Architects

The Vingt House is anchored on a sloping site next to the ski resort Le Relais. The upper ground offers a magnificent view of the Laurentian hills and Lac-Beauport’s residential area. The project builds on the existing foundations of the client’s home in order to retain some acquired rights.

Central Park Open-Plan Residence by SheltonMindel

Central Park Open-Plan Residence is a residential project completed by New York-based SheltonMindel. Brief: Convert tow disparate, circuitous Pre-war residential apartments into a cohesive and seamless...

Hoa House: Conversion of a 150-Year-Old Melbourne Hotel by IOA Studio

Hoa House is the conversion of the 150 year old Kings Arms Hotel in North Melbourne into a three bedroom home. The existing two level office space was stripped back and transformed ...

New Residential Interior in Palermo by Studio DiDeA

Studio DiDeA renovated a dwelling at the last floor of an apartment building in Palermo, dating back to the seventies and overlooking Parco della Favorita.

Dune House: Inspired by Sand Dunes of Terschelling Island

Terschelling is a quiet island located off the northern Dutch coast. The sand dunes dominate the landscape of this Dutch island and they were...

Instantly Captivating Wood and Graphite Apartment in Poznan

The challenge for Metaforma Group designers was to combine the spatial needs of both Investors. One of them is the collector of red Ferrari cars, the other one – music disks.