Office DesignCedars-Sinai Los Feliz Urgent Care Clinic / Abramson Architects

Cedars-Sinai Los Feliz Urgent Care Clinic / Abramson Architects

Cedars-Sinai Los Feliz Urgent Care Clinic / Abramson Architects

Name: Cedars-Sinai Urgent Care Clinic
Architect: Abramson Architects
Client: Cedars-Sinai
Location: Los Angeles, California
Completion: July 2022
Photography: Here and Now Agency

As Cedars-Sinai expands to meet needs in neighborhoods across Los Angeles, the academic non-profit healthcare organization has partnered with Abramson Architects with the goal of providing clinics that match the scale, aesthetic and character of each unique neighborhood that it serves. The partnership has resulted in spaces that are rich in color and texture, and provide an elevated sense of design more typical of hospitality than medicine.

Cedars-Sinai Los Feliz Urgent Care Clinic / Abramson Architects

Cedars-Sinai Los Feliz Urgent Care Clinic / Abramson Architects

The new ground-up construction is located on busy Hillhurst Avenue which serves as the main street of the Los Feliz neighborhood where most of the local shops, bars, and restaurants are located. Unique to this densely populated Los Angeles neighborhood, the clinic is located in the middle of a constant flow of street life and pedestrian traffic.

Cedars-Sinai Los Feliz Urgent Care Clinic / Abramson Architects

The Cedars-Sinai Urgent Care Clinic is specifically designed for the neighborhood of Los Feliz which is known for its character, history, and diverse architectural heritage which spans Spanish, Art Deco, Mayan Revival, Mid-Century, and contemporary eras.
The result is a striking new building with a nuanced four-box design and textured facade that breaks down the scale of the boxes to evoke the idea of a patchwork, reminiscent of the rich pastiche that is Los Feliz.

Cedars-Sinai Los Feliz Urgent Care Clinic / Abramson Architects

Textured stone tile on the ground level facade is reminiscent of the Ennis House, while green and white concrete brick, featuring custom incised geometric patterns including company initials, of the plinth level is inspired by the Samuel Novarro house, both Frank Lloyd Wright-designed iconic houses in Los Feliz.

Cedars-Sinai Los Feliz Urgent Care Clinic / Abramson Architects

The second floor exterior is wrapped in matte black corrugated metal panels that create a rain screen system that separates the metal finish from the walls and effectively keeps the building cooler. It also appears lower than it is to create a pedestrian-scale experience at the street level.

Cedars-Sinai Los Feliz Urgent Care Clinic / Abramson Architects

Inside, a generous and airy 2-story atrium draws in natural daylight and acts as a beacon in the neighborhood, especially at night when it appears to glow. A series of murals by local artists including Nigel Sussman and Sarajo Friedman incorporate neighborhood specific imagery and bright colors.

A staff patio located on the second story, looks out onto the street to invite engagement with the neighborhood.

Cedars-Sinai Los Feliz Urgent Care Clinic / Abramson Architects

Natural light was a priority in the design of the space, particularly in exam rooms which can typically be constrictive, dark, and claustrophobic. Instead, Cedars-Sinai opted to sacrifice 600sf of profitable space in order to enhance the environment for patients and staff, allowing for more windows and outdoor space. A light at the end of each hallway illuminates the patient experience as they proceed deeper into the building, providing a connection to nature and providing a feeling of brightness, easing an experience which is often already fraught with anxiety.

Cedars-Sinai Los Feliz Urgent Care Clinic / Abramson Architects

Cedars-Sinai Los Feliz Urgent Care Clinic / Abramson Architects

Cedars-Sinai Los Feliz Urgent Care Clinic / Abramson Architects

Cedars-Sinai Los Feliz Urgent Care Clinic / Abramson Architects

Ode Boutique Hostel by Otty

An ‘ode’ to family - driven by females, a black-owned family operating a boutique hostel in the heart of the west end. The project is an embodiment of collaboration with local artists, furniture designers and makers.

How Barnwood Adds Character To Your Home’s Interior

All barnwood is reclaimed, but not all reclaimed wood is barnwood. The difference is simple: if the wood was used in a barn, it's barnwood—if it comes from other places, like old factories or warehouses, it's reclaimed.

Minimalist Two Bedroom Apartment Designed by Flat6 in Hanoi

When we agreed to design this two-bedroom apartment, the apartment was not finished, the walls were not built but the space has been fixed. The location of equipment in the toilet and the kitchen has been waiting for the old design of the building.

Traditional Colt House Modernized by SOUP Architects

The original house was a timber framed Colt House (see info below) extended by a previous owner with a two-storey brick addition in the 1990’s. The site is approximately a mile inland from the Suffolk Coast and surrounded by a number of individual residential properties set within generous well-established landscaped plots.

Greenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage Building

This 12th street loft building, known as University Mews, is in the heart of Greenwich Village. Built in 1900, as a shirt factory, the structure has lovely vaulted ceilings that were left fully expressed in the renovation.

Related Articles