Central Park Duplex Residence / SheltonMindel

Central Park Duplex Residence

Central Park Duplex is a contemporary residence designed by New York-based SheltonMindel.

Brief: In a newly constructed iconic limestone building on ManhattanÍs Central Park West, create a floor thru penthouse duplex with east/west views and north/south party walls.

Central Park Duplex Residence 1

Solution: In order to create a sense of verticality, dematerialize the north south opacity of adjacent units and celebrate the cubic potential of the space, a column, slab and elevator were removed to make room for a sizeable-scaled two-story opening.

Central Park Duplex Residence 2

The new double height space contains a gracious sculptural stair surrounded by upper and lower level circulation. The opaque 65-foot long party wall that separates this unit from its northern neighbor links the terrace and outdoor space on Manhattans Central Park to the eastern exposure of the Hudson River on the West End. The goal became how to link both the east and west views and the abundance of light and views.

Central Park Duplex Residence 3

An architectural triptych defines three bays of activity and is a backdrop of Italian surrealist artist Piero FornasettiÍs Metaphysical Room, now divided into three sets of panels or bays. Each section drawn by Fornasetti is like a three-dimensional etching of an idealized city though the imagery of Piranesi-like drawn architectural elements. This had the potential to link the views of the Park to urban silhouette of the Hudson River.

Central Park Duplex Residence 13

The floating processional staircase with the red VÍSoske rug foreshadows the staircase drawn by Fornsetti that occurs just beyond it, in the center triptych of the Italian masters work. The organic custom freestanding fireplace separates living room and library, is informed by the shape of the stairs and the Fibonacci Spiral. The VÍSoske rugs that unify the spaces are inspired by the shadows created by the trees of Central Park and are edged in Magritte surrealist red as a continuous tab along that unify the outer edge of tall the spaces.

Central Park Duplex Residence 4

The column acts as a canopy that rises two stories through the center of the stair and provides cover below and generates cove lighting above. The creation of a new two-story space, sculptural stair, back circular stair and Fibonacci shaped fireplace, animate and create forms in the space that unite what was once two disparate disconnected spaces. The views of Central Park are linked to the views of the Hudson River through the artwork, architecture, interiors and context. Photography by Michael Moran 

Central Park Duplex Residence 5

Central Park Duplex Residence 6

Central Park Duplex Residence 7

Central Park Duplex Residence 8

Central Park Duplex Residence 9

Central Park Duplex Residence 10

Central Park Duplex Residence 11

Central Park Duplex Residence 12

Central Park Duplex Residence 14

Central Park Duplex Residence 15

Central Park Duplex Residence 20

Central Park Duplex Residence 16

Central Park Duplex Residence 17

Central Park Duplex Residence 18

Central Park Duplex Residence 19

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes

The rehabilitation and extension of these houses in Nantes, France, was completed recently by Mabire Reich Architects. Description by Mabire Reich: Extending a house means...

Toro Dining Chair by OKHA

The stance of the chair is very robust and firmly rooted and as with the bull its kinetic forward power comes from its rear haunches which drive forwards.

Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture

The Cranley Drive Residence is a single story house that takes its cue directly from the topography as it climbs the sloping property in four large steps. The design reinterprets many of the hallmarks of West Coast Modernism: a simple roof form, an open-plan layout, planar walls, floor-to-ceiling windows and glazed doors that afford an abundance of natural light and bind the inside with outdoor terraces and views.

Roasting Duck Restaurant of Shangyung Town, Beijing

Roast Duck locates in Shangyung Town. Designed by Wu Wei, it presents an artistic dining space through traditional dining while incorporating material, color and art.

Triplex Apartments / Luigi Rosselli Architects

Triplex Apartments Project architect, Edward Birch collaborated seamlessly with a team of trusted consultants and contractors including: landscape architect, William Dangar, interior designer, Romaine Alwill of Alwill Interiors, structural engineer, Geoff Ninnes Fong & Partners

Traditional Colt House Modernized by SOUP Architects

The original house was a timber framed Colt House (see info below) extended by a previous owner with a two-storey brick addition in the 1990’s. The site is approximately a mile inland from the Suffolk Coast and surrounded by a number of individual residential properties set within generous well-established landscaped plots.