Residential ArchitectureHousesSustainable Mountain House in the Methow Valley of Washington State

Sustainable Mountain House in the Methow Valley of Washington State

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State
Project: Mountain House in the Methow Valley
Architects: Finne Architects
Location: Washington, USA

The Mazama house is located in the Methow Valley of Washington State, a secluded mountain valley on the eastern edge of the North Cascades, about 200 miles northeast of Seattle. This sustainable mountain house was designed by Seattle-based Finne Architects.

Description by Finne Architects: The house has been carefully placed in a copse of trees at the easterly end of a large meadow. Two major building volumes indicate the house organization. A grounded 2-story bedroom wing anchors a raised living pavilion that is lifted off the ground by a series of exposed steel columns. Seen from the access road, the large meadow in front of the house continues right under the main living space, making the living pavilion into a kind of bridge structure spanning over the meadow grass, with the house touching the ground lightly on six steel columns. The raised floor level provides enhanced views as well as keeping the main living level well above the 3-4 feet of winter snow accumulation that is typical for the upper Methow Valley.

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 2

To further emphasize the idea of lightness, the exposed wood structure of the living pavilion roof changes pitch along its length, so the roof warps upward at each end. The interior exposed wood beams appear like an unfolding fan as the roof pitch changes. The main interior bearing columns are steel with a tapered V-shape, recalling the lightness of a dancer.

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State (3)

The house reflects the continuing FINNE investigation into the idea of crafted modernism, with cast bronze inserts at the front door, variegated laser-cut steel railing panels, a curvilinear cast-glass kitchen counter, waterjet-cut aluminum light fixtures, and many custom furniture pieces. The house interior has been designed to be completely integral with the exterior. The living pavilion contains more than twelve pieces of custom furniture and lighting, creating a totality of the designed environment that recalls the idea of Gesamtkunstverk, as seen in the work of Josef Hoffman and the Viennese Secessionist movement in the early 20th century.

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State

The house has been designed from the start as a sustainable structure, with 40% higher insulation values than required by code, radiant concrete slab heating, efficient natural ventilation, large amounts of natural lighting, water-conserving plumbing fixtures, and locally sourced materials. Windows have high-performance LowE insulated glazing and are equipped with concealed shades. A radiant hydronic heat system with exposed concrete floors allows lower operating temperatures and higher occupant comfort levels. The concrete slabs conserve heat and provide great warmth and comfort for the feet.

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 4

Deep roof overhangs, built-in shades and high operating clerestory windows are used to reduce heat gain in summer months. During the winter, the lower sun angle is able to penetrate into living spaces and passively warm the exposed concrete floor. Low VOC paints and stains have been used throughout the house. The high level of craft evident in the house reflects another key principle of sustainable design: build it well and make it last for many years!

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 5

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 6

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 7

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 8

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 8

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 9

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 9

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 10

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 11

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 11

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 12

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 13

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 13

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 14

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State (23)

Subscribe to our newsletter

Returning Hut Gives a Feeling of Cutting Off from the Noisy City

FM.X Interior Design has designed Returning Hut, a retreat with a simple and clean design that offers a peaceful life away from the city...

West Village Loft by Agencie Architecture & Engineering

“Loft” resonates in our imagination as one of these words, and we couldn’t have been more thrilled when we were given an opportunity to work on merging two lofts to create one dramatic, magnificent, quintessentially West Village Loft.

From an Old Workplace to a Modern Living Space: Montevecchia House

The house was made out of a warehouse and a barn, inside an apartment building in Montevecchia, in northern Brianza, Italy.

The Headquarters of Mark Fairwhale by Young H Design

The headquarters of Mark Fairwhale, a cutting-edge fashion brand based in Shanghai, has been tailored to create an environment which reflects the company’s DNA by utilizing water and whale themes to create a flexible working space that echoes its fresh, youthful style.

Retro Style Apartment in Paris / BäN Architecture

This retro-style apartment was recently completed by BäN Architecture. The apartment has an area of 67 m2 and is located not far from Canal de l'Ourcq, Paris. In this apartment, the long corridor meters have been removed to make way for an extra room in a retro-urban style.

Recommended Stories