Residential ArchitectureHousesPool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier

Architects: Rieuldorang Atelier
Project: Pool Villa
Architect in Charge: Kim Seongryul
Design Team: Choi changgyu, Park yeonju
Location: Cheongdo-gun, South Korea
Area 188.26 m2
Project Year 2016
Photographs: Yoon Joon Hwan

The client wanted to leave the city with his family and live in the nature, so he asked us for the site near the forest. However, a development plan has been planned around the site to undermine nature and they are in a perplexed situation. In other words, they wanted to live in nature, but it became an ironic situation where nature was lost.

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier 1

We were saddened by this situation and wanted to find an architectural solution. The method was to paradoxically express the preciousness of nature through architecture. Specifically, we tried to express the meaning of paradox by means of morphological contradiction.

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier 2

The site is a steep slope with mountains in the back. We did not want to design on the land properly arranged by cutting the ground or build up the soil. The point was to actively use the surrounding natural environment and land while comply with slope of the land and overturns the concept of the building form what people think.

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier 3

The Pool Villa in the ground, the nature in the house. A house-shaped white shell is the space embrace the nature. The residential space lower than the ground level enables a variety of spatial experiences through the skip floor planning. By reversing the shape of the land and the house, we wanted to think about the relationship between house and nature and notion of form.

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier 4

It is a general idea that the earth is a space that houses nature, and the house is a space that houses human beings. In order to overturn this idea, we planned the earth as a space for human beings and the house as a space for nature. Then we can think of the following.
“What is it for human beings and what is for nature?”
This is the question of the relationship between man and nature. Through this, we can reconsider the preciousness of nature.

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier 5

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier 6

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier 7

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier 8

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier 9

 

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier 11

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier 12

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier 13

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier 14

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier 15

Pool Villa in South Korea by Rieuldorang Atelier 16

Subscribe to our newsletter

Bukit Panjang Apartment by IN-EXPAT Singapore

For the design of this 400-square-metre 5-room Bukit Panjang Apartment in Singapore, we proposed the use of the colour black as a thematic element given its toned down masculine and modern qualities.

Woolstore Apartment by KIN Architects

We have renovated one of Brisbane’s much loved heritage buildings – converting a Tenerife Woolstore apartment into a family-friendly home.

Black Shed / Mary Arnold-Forster Architects

The Black Shed by Mary Arnold-Forster Architects is built in Heaste, a linear crofting township lying to the south of Broadford, Skye.

Emme Elle Attic Apartment / Archiplan Studio

Architects: Archiplan Studio Project: Emme Elle Attic Apartment Location: Busto Arsizio, Province of Varese, Italy Area: 102.0 sqm Project Year 2016 Photography: Davide Galli Emme Elle Attic is a modern...

This Barn Retreat Combines Traditional Gambrel Barn Shapes with Contemporary Comfort Requirements

A unique project nearly four years in the making, the Manson Barn Retreat is one part working barn for a commercial fruit orchard, one part hospitality venue for weddings and events (complete with custom brick pizza oven) and one part luxury residence on the top floor.

Recommended Stories