Residential ArchitectureHousesCheng Brier House / Swatt Miers Architects

Cheng Brier House / Swatt Miers Architects

Cheng Brier House / Swatt | Miers Architects

Project: Cheng Brier House
Architects: Swatt | Miers Architects
Location: Tiburon, California, United States
Area: 6000 ft2
Photography: Marion Brenner, Russell Abraham

Description by Swatt | Miers Architects: This 6,000-square-foot home terraces down a steep sloped lot in Tiburon with dramatic views of the bay. The material palette is an elegant combination of bright white stucco, teak and gray limestone, with the street-facing facade featuring a dramatic teak screen. The living spaces open up to the views, and the large decks and cantilevered terraces allow for ample outdoor living. Water is a prominent feature of this home, beginning with a waterfall at the entry that becomes a narrow water feature running directly through the public living areas and out to the pool facing the bay.

Cheng Brier House / Swatt | Miers Architects

How is the project unique?
The 6,000 square foot Cheng Brier house is located on a dramatic down-sloping hillside in Tiburon, California, with spectacular and unobstructed views of San Francisco, San Francisco Bay and the Golden Gate Bridge to the south.

Cheng Brier House / Swatt | Miers Architects

The home is organized on three levels that step down the steep hillside. The entry and all ‘public’ spaces – kitchen, dining, living and family spaces – are located on the middle level, accessed by dual landscape stairways from the east and west ends of the property. A double height living space adds drama and vertical connectivity to the interior spatial composition. Family bedrooms are located on the upper level, with the master suite featuring a private outdoor Japanese ‘onsen’ open-air bathing area that overlooks San Francisco Bay. A children’s play area is located on the lower level.

pool / Swatt | Miers Architects

Deep, cantilevered terraces are located on the south side of all levels of the home, extending interior spaces to the exterior, and creating outdoor living areas that overlook some of the most beautiful views in the San Francisco Bay Area.

Cheng Brier House / Swatt | Miers Architects

Landscape features include a pool with cantilevered decks at the middle level, connected to an entrance water feature by an interior and exterior narrow water runnel that slices through the home, connecting the two. Below the home, a series of pathways and rock framed terraces lead to a pond at the bottom of the site.

interior design / Swatt | Miers Architects

The north, uphill side of the home, has been designed with a strong rhythm of closely spaced teak vertical mullions, providing a sense of screened privacy from the uphill neighbors. In contrast, the south side of the home is clad in floor to ceiling glass, maximizing some of the most iconic view in the San Francisco Bay Area.

dining room / Swatt | Miers Architects

The material palette is an elegant combination of bright white stucco, Aegean limestone set in a custom horizontal pattern, stained Western Red Cedar horizontal boards and teak planks, used for the rhythmic screen wall on the north, entran.

bathroom / Swatt | Miers Architects

Cheng Brier House / Swatt | Miers Architects

Cheng Brier House / Swatt | Miers Architects

Cheng Brier House / Swatt | Miers Architects

MotoArt : Futuristic furniture from retired airplanes. A piece of aviation history

With an extremely creative team of designers, MotoArt company from Los Angeles surprises us with unique furniture inspired from the aviation area, dedicated to...

A Montreal Concrete House Gets a Contemporary Update

A Montreal concrete house built in the 1990s needed an update. The closed-in kitchen created a wall between the living spaces, and the decor, in saturated primary colours, produced a rather cold atmosphere. In 2017, the owners decided to refresh the property with a more contemporary and all-encompassing look.

Ranch Remodel and Pool Pavilion in Texas / Drophouse and ROOT Design

Design / Build in partnership with ROOT Design Company, Drophouse completed all steel and wood components for this ranch remodel and pool pavilion. Pool Pavilion features 4 sliding doors over 16' tall and steel fireplace. Ranch house features zinc backsplash and steel firewood storage.

A Bachelor’s Pad Designed with Black, White and Gold

A bachelor's pad with a luxurious view is designed with restraint around a reinterpreted classic palette of black, white and gold, so as to let the views stand out.

Cook Caravan Snack Bar in Montreal by David Dworkind

The owners of Cook Caravan, a small food business focused on catering tiffin packed recipes originating from all over Asia, had outgrown their small production kitchen and were ready to open a brick and mortar.

Related Articles