Residential ArchitectureRenovation ProjectsSloan’s Lake Modern House by HMH Architecture + Interiors

Sloan’s Lake Modern House by HMH Architecture + Interiors

Sloan’s Lake Modern House by HMH Architecture + Interiors

Project: Sloan’s Lake Modern House
Architects: HMH Architecture + Interiors
Location: Denver, Colorado
Photo Credits: David Lauer Photography
Text by HMH Architecture + Interiors
Awards: AIA – 2019
Architectural Detail (Staircase)
LUXE RED AWARD – 2020
WOW! Factor Room (Staircase)

Located on the edge of Sloan’s Lake with panoramic views of the Rocky Mountains, this house is designed for healthy living, entertaining and artfulness. The indoor-outdoor approach to living gave way to five distinctly different outdoor spaces over four levels. The uppermost roof top deck has a hot tub and an eight foot long gas fire pit. Designed for exercise, it is adjacent to the yoga room and full bath. On the middle level, the master suite also faces the views with adjacent outdoor space. Two additional bedroom suites are found on the middle level as well.

Sloan’s Lake Modern House by HMH Architecture + Interiors

The open plan living/dining/kitchen can be opened up with large sliding glass patio doors and windows, embracing outdoor entertaining areas. An office off the kitchen serves as the home’s “command center.” The lower level of the home houses the game room, gym, and home theater. The sculptural stair is the centerpiece of the house and connects all of the spaces figuratively and literally. It is also the largest piece of art in the house.

Sloan’s Lake Modern House by HMH Architecture + Interiors

About Modern Stair
Staircases can be more than routes to other levels. They can also ‘wow’ as a design feature and add an architectural statement within a home. This stair takes the ‘wow factor’ to the extreme while offering the minimalist interior of the home something complex, sculptural and striking – a physical and figurative fracture in the architecture.

living room, HMH Architecture + Interiors

This folding stair drew inspiration from origami trees: a trunk growing, branching out, and reaching skyward. As you ascend, natural light streams down from the skylight above. The walkway’s zigzag movement encourages pause to take in the beauty of the tower. Each level provides a distinct view of the abstract composition within the ordered plan. The materials—metal, wood, glass—are antithetical, yet compliment the minimal architecture of the home.

home office, HMH Architecture + Interiors

The adjacent exterior wall folds in conjunction with the composition of the stair. Made of black brick, the folding plate walls are an enigma in relation to the traditional brick houses in the neighborhood.

kitchen, HMH Architecture + Interiors

From a technical perspective, stairs are one of the most challenging aspects of architecture due to precise dimensioning, restrictive building codes, multiple trades and budget. This unique design required careful planning by a large team of designers, engineers and fabricators.

kitchen, HMH Architecture + Interiors

Sloan’s Lake Modern House by HMH Architecture + Interiors

staircase, HMH Architecture + Interiors

staircase, HMH Architecture + Interiors

modern stair, HMH Architecture + Interiors

bedroom, HMH Architecture + Interiors

bathroom, HMH Architecture + Interiors

Subscribe to our newsletter

Kinza Cafe in San Sebastian / Azovskiy Pahomova Architects

The name of the KINZA cafe displays a culinary direction, combining spices and herbs of Spain, France and Bali. It is worth paying due attention to the choice of location, since the institution is located in the corner part of the street, where there is constant traffic, and the number of people wishing to visit the new place was already considerable even during the shooting of the object.

Waitpinga House / Mountford Williamson Architecture

Located in South Australia, Waitpinga House is a family retreat designed by Mountford Williamson Architecture. From the architect: This home offers the owners the opportunity to escape the...

Lisbon Duplex Apartment with a Small Terrace on the Roof

The functional layout proposed included a living room, kitchen, bedroom and bathroom. The intervention began by creating a separation between the social and private areas of the apartment by way of the two existing floors.

Quarry House in Valencia / Ramon Esteve Studio

Located on the top of a hillside, in one of the most established housing states of Valencia, the Quarry House is based on the extreme conditions of the ground with the aim of climbing the slope to get views to the landscape.

Helen House is a Simple Modern Structure Integrated with a Quiet Courtyard

The clients were living on a rural property east of Seattle but were drawn back to the vibrancy of the city. The Helen house should be open and light filled but also provide privacy. Above all, the owners described a quiet design integrated with landscape that would create a tangible calmness in the home.

Recommended Stories