Stratford Creek Rambler Addition / Matt Garcia Design

Stratford Creek Rambler / Matt Garcia Design

Project: Stratford Creek Rambler
Architects: Matt Garcia Design
Location: Bluffington, Austin, Texas
Area: 500 square feet
Year 2018
Photographer: Casey Dunn

Description by Matt Garcia Design: Stratford Creek Rambler is a small yet impactful addition to my firm’s very first project in Austin (Zilker Park area). The clients decided after living in the original house for a few years that they needed two things… more outdoor entertainment space and a small conditioned space that could be dedicated to music and exercise. Our clients’ original thought was that we’d add this space at the same level as the existing building.

Stratford Creek Rambler / Matt Garcia Design

Our goal was to minimize the visual impact of the addition (from the existing) and push the building down into the creek and the dense natural surroundings. Our steep site lead us to placing the new square footage a full level below the existing, accessed from an exterior stair off the original deck. We used the roof of the new square footage as new outdoor space that ties in seamlessly with the existing wood deck. The roof was covered in turf and instantly provided our clients with an additional 500 square feet of outdoor living space.

terrace / Matt Garcia Design

The stair takes one down thru the trees and provides views into the creek. Wrap around decks visually bleed into the trees, sliding glass doors provide endless views out into nature and a minimal outdoor shower is the perfect place for our clients to end a long run or bike ride.

Stratford Creek Rambler / Matt Garcia Design

The original home was clad in rough-faced Western Red Cedar. We wanted the new space to “talk” to the existing home but feel a little more mysterious. We clad the new structure in Shou Sugi Ban siding and limited the rest of the palette to exposed steel and glass.

interior design / Matt Garcia Design

The interior space is very simple, a lounge area for movie watching, a corner for reading and another corner for music. Painted shiplap siding provides some texture and matching barn doors hang from Kronwlab hardware.

interior design / Matt Garcia Design

Overall, we wanted our clients to experience their beautiful site everyday. This house is no more than ten minutes from downtown Austin but feels like you could be in the middle of the woods anywhere.

Stratford Creek Rambler / Matt Garcia Design

Stratford Creek Rambler / Matt Garcia Design

shower / Matt Garcia Design

Stratford Creek Rambler / Matt Garcia Design

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos

Peruvian architect, Marina Vella, has completed Chontay Stone House on a rural site, south-east of Lima. Description by Marina Vella Arquitectos Site The project is located in...

Tiny House Done: A Nature-Friendly and Cozy House by DDAANN Studio

The Done project gives you the unique opportunity to be involved in the construction process, and the smart solution used to make the individual pieces makes it easier for you to place the entire structure in the landscape and assemble the house on site without having to build a concrete foundation.

Laguna Coffee Table, from Cheetah Plains Luxury Safari Project

Laguna is borne out of a collaboration with ARRCC for their project Cheetah Plains. Set in Sabi Sands, Cheetah Plains is a luxury safari destination for which OKHA created custom and bespoke furniture.

Greek Villa: Elements of the Historic Houses into a Modern Context

“The Architect’s Villa” is a holiday home overlookingthe sea in the south and Mount Taygetos in the north in the Greek region of Mani....

Toronto Midtown Triplex by Studio JCI

The MidTown Triplex is an example of urban intensification in an established Toronto neighborhood, providing both a spacious two-storey residence as well as two high quality rental suites that add to the diversity of the Toronto housing market.

This Summer Pavilion is Created Totally Open to the Garden

This building is located on a plot of 4000 m2 with the purpose of becoming the focus of main activity of housing in the summer months. For this, a summer pavilion is created totally open to the garden as a continuity of this one.