Architecture and Interior Design StudiosPonomarenko BureauChernyi Coffee Bar by Ponomarenko Bureau

Chernyi Coffee Bar by Ponomarenko Bureau

Chernyi Coffee Bar by Ponomarenko Bureau

Project: Chernyi Coffee Bar
Architects: Ponomarenko Bureau
Location: Kharkiv, Ukraina
Completion date 2020
Floor area: 100 square meters
Photographer Ivan Avdeenko photography
Text and photos: Courtesy of Ponomarenko Bureau

The Chernyi Coffee Bar is located in the centre of Kharkiv on the first floor of a residential building. Initially, the owners of the premises dismantled all partitions, widened the window openings from floor to ceiling, completed the stained-glass window and organized the entrance to the street.

Chernyi Coffee Bar by Ponomarenko Bureau

The main feature of the room was the two columns in the centre, which challenged the design. After all, they actually divide a large space into small zones. During the design process, each of the zones received its own function.

Chernyi Coffee Bar by Ponomarenko Bureau

Dark space and luminous cells that attract people like moths to light are the main metaphor of the project.

Chernyi Coffee Bar by Ponomarenko Bureau

We looked at “Chernyi” in spatial terms, using light and shadow as the source of black. By adding perfectly smooth, gliding, reflective surfaces to counter aggressive surfaces to create a space with a rich and deep texture change.

Chernyi Coffee Bar by Ponomarenko Bureau

In this project, together with The TSEKH, we have developed a new wall covering – black quartz sand. Having tried a huge number of variations of applying different fractions of sand and painting, we found the ideal technology, which we used in the project.

Chernyi Coffee Bar by Ponomarenko Bureau

To counterbalance the aggressive texture of the sand, we added brushed stainless steel, as it is almost always used in professional equipment, we decided to reflect the professionalism in making coffee and cocktails in our interior. This is how stainless steel appeared in furniture, walls and false ceilings. Thanks to this, an interesting, unique play of reflections has turned out. The lowering of the stainless steel ceiling creates the effect of levitation, hiding ventilation pipes and other communications. The result is a minimalistic ceiling with a minimum of sensors and lamps.

Wall covering – the ЦЕХ
Magnetic track lights – LiGHTHUB
Chairs in the hall – Scab Design
Chairs in the window and armchairs – propro
Concrete sink – OdudLab

Chernyi Coffee Bar by Ponomarenko Bureau

Chernyi Coffee Bar by Ponomarenko Bureau

Chernyi Coffee Bar by Ponomarenko Bureau

Chernyi Coffee Bar by Ponomarenko Bureau

Chernyi Coffee Bar by Ponomarenko Bureau

Chernyi Coffee Bar by Ponomarenko Bureau

Subscribe to our newsletter

New Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects

Architect: Wespi de Meuron Romeo Architects Project: New Concrete House / Casa ma Location: Füllinsdorf, Switzerland Gross External Area 310.00 sqm Photography: Hannes Henz This new concrete house designed...

Milwood Residence, Venice Beach, California

Located in heart of the Venice neighborhood, the Milwood Residence is a 3,700 square foot single family home created with the intention of connecting its occupants to each other and their surroundings.

Imposing Concrete House Showcasing a Volumetric Structure in Mexico

This imposing concrete house project concept is a stereotomic box of concrete. A stone element that sits on the mountain. The property, of pronounced topography and north orientation provides the ideal elevation to contemplate the city and the views to the mountains that surround it.

A Garden House Pavilion Where You Live Above and Below Ground

A new 247 sqm Garden House-Pavilion located on a backland site in Notting Hill, London and set over ground and basement levels. A house that is a roof and a hole in the ground.

Bondi House by Studio Johnston

Organised over three compact levels, each room in the Bondi house has a unique garden link. The street-level study/guest room opens to a front garden pocket.

Recommended Stories