Špejle Restaurant in Prague / Collaborative Collective

Špejle Restaurant in Praha

Merging the Czech “chlebíček” and the traditional Basque pintxos, a new and proud food-spot was created by Collaborative Collective (COLL COLL) on the emerging Prague’s food scene. The Špejle restaurant offers a quick lunch for the busy day, as well as fine dining experience paired with assorted cocktails for the later eve.

From the architect: Challenge Nr 1 was to solve a little puzzle. The space that wasn’t meant for a restaurant and the client’s task wasn’t the easiest of all: “The place has to work for breakfast, for lunch and even for a drink at night. The food is going to be diverse, served like “pinxtos” from the Basque country, but local and fresh. The look has to be simple. Let the food do the show.” We managed to win the invited competition with a spatial trick, that made it possible to connect to the kitchen in the basement and to present the full food parade on the 15 meter long bar.

Špejle Restaurant in Praha 1

Challenge Nr 2 was to keep up with the pace the clients holded up. Be it the number of G&T’s consumed on the field trip to Barcelona, or the urge for the best that spired through all the process. It is not a coincidence that the clients run the best cocktail bar in downtown Prague.

Špejle Restaurant in Praha 2

And last but not least, the challenge Nr 3, was to fulfill the proposed intention and to create a space that doesn’t overwhelm, feels natural and is variable enough to support multiple dining experiences. The original proposal was much lighter but wouldn’t work that good at night. After inspecting every other pinxtos establishment in Barcelona, we decided to bring up a darker scheme.

Špejle Restaurant in Praha 3

The three distinct spaces are distinguished by little changes in the furniture, the “Front” is the quick one just for standing, the “Middle” is more serious with upholstered chairs and the “Garden” in the back is more playful. Tables are set under the trees and a light bulb chains. As an extra we were allowed two informal tables on the “Terrace” under the green wall in the atrium.

Špejle Restaurant in Praha 4

The aim for simplicity cuts through the whole concept, there is no menu, all the food is exhibited and prepared freshly. The crew is there to take care of the guests, so they shouldn’t worry about anything else. The light and HVAC control is autonomous and to make the counting simple the price for every “špejle” is flat.

Architect: COLL COLL (Cyril Pavlů, Krištof Hanzlík, Kateřina Vondrová, Marek Fischer)
Project: Špejle restaurant
Project location: Špejle, Jindřišská 16, 111 50 Praha 1, Czech Republic
Completion Year: 10 / 2016
Area: 280m2
Photo credits: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

Špejle Restaurant in Praha 5

Špejle Restaurant in Praha 6

Špejle Restaurant in Praha 6

Špejle Restaurant in Praha 8

Špejle Restaurant in Praha 9

Špejle Restaurant in Praha 10

Špejle Restaurant in Praha 11

Špejle Restaurant in Praha 12

Špejle Restaurant in Praha 13

Špejle Restaurant in Praha 14

Špejle Restaurant in Praha 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Apartment Block Madreselva Has a Timeless Design with a Low Environment Impact

The Apartment Block Madreselva it´s brought to life in a mutual concern for the well development of the real-estate and urban sprawl of our city. Which actually is not happening in the best way, and is leaving behind important subjects. For example sustainability.

Step House / Measured Architecture

Step House is set near Pacific Spirit Park in Vancouver, a green sanctuary for an extended family in search of a new beginning. Step House is a haven for a family searching for a new beginning.

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces

This modern Brazilian home is located in a rural area, 40km away from the city center of Brasília. The topography has a slight downward slope towards the back of the lot, where a valley with native vegetation dominates the view.

Cardiff Ranch / Surfside Projects

Color, geometry and the material choices of the exterior defines the Architectural metaphor of “old meets new” for the Cardiff Ranch project. A simple and playful design layout liberates the segmented original main living area to a light-filled open space that features a functional kitchen Island and oversized sliding glass doors that directs flow to a styled outdoor rear patio hang out.

Single-Storey Cottage Extension / House to Catch the Sun by MAKE Architecture

This is a rear extension to a single-storey cottage in Brunswick with difficult orientation characteristics - the north sun only reaching the site from over adjoining houses. The new addition pulls living areas to the rear of the site and uses 'sun-catchers' for light and spaciousness in the interior.

Bridge View Residence / Kendle Design Collaborative

Bridge View Residence faced more than the typical obstacles of a desert build including unusually restrictive zoning and setback conditions along with a difficult build site. Abutting a desert wash and steep drop-off in the land, the plot didn’t offer many options for creating a beautiful sprawling home.