Chestnut House by ValArch Atelier

- Advertisement -

Chestnut House by ValArch Atelier

Architects: ValArch Atelier
Project: Chestnut House
Architect in Charge: Ing. arch. Tomáš Jalůvka, Ing. arch. Lenka Jalůvková
Co-author: Bc. Tomáš Kašík
Location: Czech Republic
Area: 78m2, 148m2
Year: 2017
Photos: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

The first house designed and built by our architect studio is located on a small piece of land between Kopřivnice and Štramberk. It was built in a former recreation area where a large, old Chestnut tree was growing in an overrun field. This beautiful tree was a focal point for this property and the house became known as Chestnut House. The small area, orientation of the land and location of the chestnut tree clearly determined the overall atmosphere.

Chestnut House by ValArch Atelier 1

The dark brown house surrounded by the lush green landscape mirrors a chestnut breaking out of its thorny green shell. It is built of raw, untreated wood with burnt lining to compliment the solid chestnut tree.

Chestnut House by ValArch Atelier 2

The freestanding house is built in 2 sections, a larger living area and a smaller technical area. Both sections share one roof. The roof also covers half the terrace and entry with carport.

Chestnut House by ValArch Atelier 3

The vestibule connecting the 2 sections is multifunctional, primarily protecting the entry to both the living and technical area but also functions as a wood storage and covered seating area where one can enjoy a cup of coffee.

Chestnut House by ValArch Atelier 4

Above the foyer and kitchen in the larger living area is a sleeping loft for guests overlooking the living room and eating area. This entire space is open all the way to the ceiling. The east side of the house extends taller than the west and is covered with windows, mainly for the morning sun but also for a view of the famous Štramberk tower. A small walkway connects this main living space to the bedrooms and bathroom/toilet. At the end of the walk way is the main bedroom with built closet. On one side of the hallway is the bathroom and separate toilet. On the opposite side is the kid’s bedroom. The kid’s bedroom is divided to 2 spaces, the sleeping area is on an upper floor and living area is below.

Chestnut House

Chestnut house was build using wood framing with a steel skeleton. It is sitting on iron and concrete supports and has is an accessible crawl space. All materials were sourced locally when possible with an emphasis on natural materials.

Chestnut House by ValArch Atelier 6

The entire Chestnut house was built to be compact and functional. A legacy to the original Wallachian architecture built from local sources and natural materials with maximum self-sufficiency. Wallachian architecture in the 21st century.

Chestnut House by ValArch Atelier 7

Chestnut House by ValArch Atelier 8

Chestnut House by ValArch Atelier 9

Chestnut House by ValArch Atelier 10

Chestnut House by ValArch Atelier 11

Chestnut House by ValArch Atelier 12

Chestnut House by ValArch Atelier 13

Chestnut House by ValArch Atelier 14

Chestnut House by ValArch Atelier 15

Chestnut House by ValArch Atelier 16

Chestnut House by ValArch Atelier 17

Chestnut House by ValArch Atelier 18

- Advertisement -

Avant-Garde Sunday Room by Ukrainian Designer Pavel Vetrov

The Ukrainian designer Pavel Vetrov created this avant-garde room - called SUNDAY - inspired by the Panic Room Project. In this project, a clear line divides the room: half a room is completely white, while the other half is fully decorated with graffiti.

Qbic: Innovative Pod Style Hotel in London

The herein images present us the Qbic hotel in London, the second hotel opened by La Bergère Group, after the first one in Amsterdam....

Old Milan apartment with reconditioned rustic interiors

Old Milan apartment was recently completed by Milanese architects Michele De Lucchi (founder Produzione Privata) and Simona Agabio. The architect’s description: The project is part of...

Burrito Loco in Prague / Studio Formafatal

Burrito Loco is a fast food network focused on Mexican cuisine, which has a long tradition in Prague. The investor has requested studio Formafatal to design interior for this fast food chain, which would be characteristic for all new establishments.

Eva Street House, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

The original 1930 bungalow’s main value was its prime location near South Congress. Otherwise, the existing structure was dark and dated. The original structure’s living spaces were cut off from the backyard by the master bedroom and a utility room.

Lucron Office in Bratislava / Čechvala Architects

The new LUCRON office layout is divided into two parts. The northern part consists of offices formed in a traditional way with an exception of an inner core that includes all service areas.

La Barque Retreat / ACDF Architecture

La Barque retreat is a hyperactive family’s peaceful shelter. Located on the shores of Lake Ouareau in Saint-Donat, the house was inspired by the owners’ love for the northern landscapes.

MON House & Brick Extension / (ma!ca) architecture

The MON house, with its large north-facing garden, had very little natural light and the living space on the ground floor was segmented into too many sections with low ceilings. Load-bearing walls and partitions have been removed in order to create a homogeneous and airy place.

The Crow’s Nest / Holiday House by AR Design Studio

AR Design Studio was approached by the clients who were looking to extend their holiday home on a cliff top on the South Coast. Half way through the planning process, the existing house catastrophically broke in half one night during a landslip.

Sunshine Canyon House by Renee del Gaudio Architecture

Sunshine Canyon House is a private residence designed by Renée del Gaudio Architecture, located in Boulder, Colorado, US. Project description: Up until a few years...

Narrow Beach House in Sydney by Marston Architects

Conceptually, the A&M Houses have been an experiment in drawing a relationship and balance between a reduced footprint, comfortable living and maximised amenity. Inhabitants of this narrow beach house are encouraged to modify and adapt spaces to facilitate maximum amenity in both an environmental and social sense.